Terug naar overzicht

Delirium, november 2019

tww november 2019
Door: Peter Hompe

Schrader

Wij hebben een abonnement op Netflix. Soms denk ik wel eens dat het duur is voor wat we kijken. Dat geldt trouwens ook voor ons abonnement op televisie. Te duur voor wat we kijken. Eigenlijk kijken we het meeste naar de Engelse televisie. Dat kan omdat we een schotel hebben hangen, met een paar LNB’s erin, waarvan één de Engelse kanalen oppikt. Het gekke aan de Engelse televisie is overigens dat het gratis is. In Engeland kun je dat op twee manieren uit de lucht pikken: met een schotel (free to air) en via de ether (free to view). De ene is encrypted en de andere niet, maar ze zijn allebei gratis te bekijken. In Engeland, want in Nederland ontvangen we alleen het satellietsignaal natuurlijk. En dan beschik je ineens over iets van 30-40 kanalen Engelse televisie, waaronder BBC. Maar BBC (BBC1 en 2 en BBC first) hebben we in Nederland natuurlijk in de meeste abonnementen zitten. Om een lang verhaal kort te maken, wij kijken dus het meest naar de Engelse televisie.

Maar Netflix biedt natuurlijk ook verschrikkelijk veel content. Ik vind het alleen een beetje een chaos. Moeilijk om de mooie programmaꞌs of series eruit te pikken. Eén serie die ik gekeken heb, is Breaking Bad. In de eerste instantie leek het me niks, maar het werd steeds leuker. Uiteindelijk heb ik echt genoten van deze serie. Het gaat om een Walter White, een scheikundeleraar, die een keer meegaat met zꞌn zwager, die bij de Drugs Enforcement Administration zit en een Meth lab gaat ontmantelen. Na het zien van de amateuropstelling voor het maken van de Meth én het zien van een ex-leerling van hem die nou niet echt een ster in scheikunde was, bedacht Walter dat hij veel betere Meth zou kunnen maken. Dan volgen alle mogelijke en vooral onmogelijke verwikkelingen. Ik vond het een leuke serie.

Nou heb ik wel eens eerder verteld dat er allerlei niet bestaande bieren voorkomen in films en series. Ik gaf toen al aan dat Duff, Homer Simpsonꞌs bier, in het echt als energy drankje verkocht wordt door de 7-Eleven keten in America. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik laatst in de Lidl stond en daar een blikje Duff bier aantrof. BIER dus, geen energy drank. Hè??? Een blikje echt Duff bier? Meegenomen. Zo zie je maar, ik had jullie al eerder over het spul bericht en nu is dat gewoon weer een achterhaald verhaal. 

Er zijn daarna namelijk nog een aantal brouwerijen geweest die Duff bier op de markt hebben gebracht. In Australië, Nieuw Zeeland (en die hadden het al nog voordat Homer op de buis was), en later in Mexico nog een keer. Telkens kwam 20th Century Fox in actie en klaagde die brouwerijen aan. Maar omdat het een lastig verhaal bleek om brouwerijen aan te klagen, terwijl je zelf niet eens een echt biertje hebt, zijn ze uiteindelijk zelf het Duff spul maar op de markt gaan brengen.

‘Duff, the beer that makes the day fly by’, is één van de slogans die gebruikt wordt voor het spul. Er zijn er nog een paar: Can't Get Enough of That Wonderful Duff’ en ‘It's Always Time For Duff’ en bijvoorbeeld ‘Now Leaving Duff Country’. De Wikipedia omschrijft het als volgt: ‘it is a parody of stereotypical mass-market American lager: cheap, poor-quality, and heavily marketed’. ꞋNuff said, zou ik zo zeggen. Het wordt op o.a. Ratebeer beschreven, maar recensenten zijn het er vooral over eens dat het nietszeggend pilsje is. Deze wordt in dus Duitsland gebrouwen en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik het bij de Lidl zag staan.

In hetzelfde stukje dat ik eerder schreef over niet bestaande bieren (nummer 30), had ik toen ook al aangegeven dat er Schraderbräu gemaakt werd in de serie Breaking Bad. In de serie maakt Hank Schrader het bier zelf en hij herinnert Walter nog een keer aan een eerdere batch Schraderbräu zo in de trant van: ‘weet je nog, dat biertje van toen? Dat was een gouwe ouwe!’ terwijl ze op dat moment wel iets drinken, maar geen bier van Hank. Wat later in de serie zie je Agent Hank Schrader een nieuwe batch biertjes bottelen in zijn eigen garage, onderwijl een deuntje zingend over Schraderbräu. En nog later doneert hij een sixpack van zꞌn biertjes als prijs bij een ‘fundraiser’ bij de geconstateerde kanker van zꞌn zwager, Walter White.

Het leukste komt echter nu pas. De acteur die Hank Schrader speelt in die serie, blijkt in het echte leven Dean Norris te heten. En in het echte leven blijkt hij ook echt een amateurbrouwer te zijn. Dus wat heeft Dean nu gedaan? Hij is het echt gaan brouwen en heeft het ook aardig opgeschaald. Althans, hij laat het brouwen in de Figueroa Mountain Brewing Co., Buellton, Californië. Zelfs Sony werkt eraan mee. Er is al een heuse website voor opgezet, geheel in stijl van de serie. Zie https://schraderbrau.com/. Zo te zien kun je er nu al biertjes kopen in een PreSale, al is me niet duidelijk of ze naar Nederland gaan sturen en hoe lang zoiets gaat duren. Misschien gaat ze het hier nog ergens in licentie brouwen.

En zoiets als dit roept ook meestal nog andere zaken op die door mensen worden opgezet om er een graantje van mee te pikken. Zo zag ik op internet ook al T-Shirts te koop, met Schraderbräu erop. Het wachten is nu op de viltjes, tapknoppen, bardoekjes, barkrukken, dienbladen, kroonkurken en pakken speelkaarten. Ik hoop in ieder geval nog eens in het echte leven een Schraderbräu biertje te kunnen proeven…

Proost!

Terug naar overzicht