Terug naar overzicht

Delirium, maart 2018

tww maart 2018
Door: Peter Hompe

Bierista

Jullie kennen ongetwijfeld Nespresso wel. Het is een merk van Nestlé en produceert koffie in die speciale aluminium capsules. De koffiemachines worden door verschillende fabrikanten gemaakt, waaronder Krups, Magimix en De'Longhi. Het is in 1989 op de markt gezet, maar werd pas een succes na een grote reclamecampagne in 1991. En dat heeft gewerkt, want wie kent Nespresso nou niet. Zo zie je maar weer dat wat geld er tegenaan smijten in de vorm van een goede reclamecampagne wel degelijk zin heeft. En helemaal goud was de greep naar acteur George Clooney, waarvan de eerst in 2006 uitkwam. Niet lang daarna lag Nespresso op ieders lippen, letterlijk en figuurlijk. Ik vind het knap!
Maar het hield niet op met goede koffie in capsules die je via internet kon bestellen. Nee, ze hebben ook een winkelketen opgezet, waar je de koffiecapsules, koffiemachines en accessoires kunt kopen. Sterker nog, je kunt ook lid worden van de Nespresso Club. Je krijgt dan een mooi creditcard-achtig kaartje, en als je dan in de buurt bent van zo’n zaak, waar dan ook, kun je even naar binnen lopen en een gratis koffietje scoren. Briljant. Bij aankopen kun je dat kaartje op de balie leggen op een speciale plaats en dan wordt contactloos contact gemaakt met jouw profiel. Niet alleen weten ze dan wanneer je welke koffie hebt gekocht, maar ze kunnen je aan de hand daarvan ook adviseren voor het aankopen van nieuwe smaken koffie. Als je zo’n zaak binnenloopt krijg je meteen het gevoel dat JIJ belangrijk bent. Het personeel ziet er onberispelijk uit in hun mooie pakjes, is vriendelijk en kundig, ondanks hun jeugdige uitstraling. Kortom, je voelt je daar behandeld als een vorst.
En dat is dan ook meteen de taak van het personeel (ik weet niet waarom, maar ik noem ze in gedachten altijd barista’s, maar het zijn natuurlijk gewoon verkoperts) in de winkels, jou op je gemak stellen en je een goede ervaring geven. Ik vermoed dat ze een speciale selectieprocedure moeten doorlopen en een opleiding krijgen voordat ze kunnen (mogen) beginnen in een Nespresso winkel. En dan heb je er ook nog altijd één of twee Senior Sales Advisors rondlopen. Die weten gewoon veel van koffie en kunnen je daadwerkelijk adviseren. Je kunt niet anders dan het concept bewonderen. Hadden we in ‘bierland’ ook maar zoiets...
En daarom is er nu voor ons bierdrinkers en bierbrouwers goed nieuws! Je kunt nu Bierista worden. Jazeker, volgens internet is Bierista de grootste on-line biercommunity van Nederland en zij starten nu een, let op, on-line bier opleiding. Ik ben heel benieuwd, dus ik duik er even in. Op de site wordt het zo verwoord: 'Bierista, de grootste biercommunity van Nederland, heeft ambitie! De club van bierliefhebbers heeft zijn zinnen gezet op verdere groei. Maandelijks bereikt Bierista al meer dan 100.000 liefhebbers, maar dat aantal mag zeker verder omhoog. Daarom wordt de community nu uitgebreid met de on-line Bierista Bieropleiding!' Zeg, ben jij eigenlijk al lid van die club?
Een bieropleiding on-line? Wat is dat nu weer voor nieuwerwetse onzin? En wat moet ik me daar bij voorstellen? Maar stel dat je die cursus volgt, wat heb je dan? Welnu, dit is wat je dan hebt 'Met jouw Bierista bierdiploma op zak ben je een Bierista, een ‘Meester in Bier’ en profiteer je direct van diverse voordelen'. Wow, een on-line cursus dus en die levert je zelfs een diploma en titel op. En verder? Daar hebben ze het volgende op bedacht: 'Je krijgt korting op bierige aankopen, wordt uitgenodigd voor private events en je kunt deelnemen aan proeverijen en workshops. Ook zoeken we regelmatig Bierista’s die als eerste nieuwe bieren willen testen. Het volgen van de Bierista Bieropleiding is dus nog maar het begin!'. Is dat niet geweldig?
'Voor deze zware job heb je natuurlijk wel bierkennis nodig'. Ja, amme hoela, natuurlijk heb je kennis van bier nodig. En daar is deze cursus dus voor. 'Aan de hand van foto’s, video’s en infographics leer je in twaalf delen van alles over bier'. In slechts 12 delen alles weten over bier? Shit, ik ben te vroeg geboren, maar… ik kan natuurlijk deze cursus even volgen. Maar wát leer je dan allemaal? Het antwoord: 'Zo leer je over het brouwen van bier, komt de geschiedenis van bier aan bod maar ga je ook over veel praktische zaken bijleren. Denk bijvoorbeeld aan: In welk glas schenk ik welk bier? Hoe weet ik welk bier ik lekker vind als ik in de supermarkt sta? En welk bier gaat het best met welk gerecht?' Zou je dan vergeten wat je lekker vind op het moment dat je de supermarkt ingaat?
Maar wacht even… wat kan ik dan allemaal met die opgedane kennis? Ook daar heeft men een antwoord op: 'Heb je het Bierista Bierdiploma behaald? Dan ben jij vanaf dat moment een echte bierexpert. Een echte Bierista die dankzij een schat aan kennis indruk kan maken op familie, vrienden en gasten.' Ik kan niet wachten om het te gaan uitproberen. Het enige waar ik nog mee zit is eigenlijk de praktijkkennis. Van alle cursussen die ik op dit gebied al doorlopen heb, was er altijd een (groot) deel ‘hands-on’ bij. Hoe zit dat hier? Dat blijft eigenlijk een beetje een onderbelicht punt. Gek genoeg vind je een uitgebreide pagina over waaruit de cursus bestaat en is er ook nog een aparte pagina over de cursus, waarop veel meer losstaande kreten dan diepgaande informatie staat.
Ik heb nog een opsomming van de site waarin alles krachtig wordt samengevat in tien redenen om de cursus te volgen:

 1. Je krijgt een rijkelijk gevulde bierbox thuisgestuurd met twaalf bieren!

 2. Simpel en eenvoudig bierkennis vergaren thuis, vanuit je luie stoel

 3. Studeren op tijden dat het jou goed uitkomt

 4. Aanzien verwerven als bier-expert bij familie en vrienden

 5. Je krijgt een persoonlijk bierdiploma thuisgestuurd

 6. Je maakt gratis en vrijblijvend deel uit van de grootste en leukste biercommunity van Nederland

 7. Als Bierista krijg je korting op bierige aankopen

 8. Als Bierista krijg je uitnodigingen voor biertrainingen, bierproeverijen en rondleidingen

 9. Toegang tot private Bierista events

 10. Tijdelijk kans om je Bierista Bieropleiding helemaal gratis te ontvangen!

Kijk, bij punt 1 staat het: je krijg 12 bieren thuis gestuurd. Gelukkig maar, toch ‘hands-on’. Maar vooral ook punt 2 is niet onbelangrijk: je krijgt ook een luie stoel thuisgestuurd, om vanuit te gaan ‘studeren’! En tijdens de cursus begint het aanzien verwerven. Opbouwende over 12 lessen en daarna natuurlijk: titel voeren. Bierista dus. WOW, helemaal te gek!
Oh... en op die andere pagina staat dus nog: 'Online bier studeren is praktisch en eenvoudig. Maar je wilt natuurlijk ook bier proeven! Dat snappen we bij Bierista als geen ander. Daarom krijg je van ons een bierpakket met twaalf speciaal geselecteerde bieren thuis gestuurd.' Dus, het is even zoeken maar alle informatie is aanwezig.
Wat ik nou gehoopt had, was dat hier een opzet gemaakt werd naar een Nespresso-achtige ervaring. Dus overal winkeltjes, wereldwijd natuurlijk, waar je wordt ontvangen als een ‘bierkoning’ en altijd een biertje kunt krijgen. Echter, wat ik gevonden heb is een… ja hoe zal ik het noemen… een teleurstellende opleiding die straks duizenden (as if!) bierexperts gaat opleveren die het altijd beter weten, omdat zij Bierista zijn en jij slechts een amateurbrouwertje. Meningsverschillen ga je altijd verliezen omdat zij de opleiding gevolgd hebben en officieel Bierista zijn. Het verbaasde me dat er niet ergens stond dat je ook een wereldwijd erkend Bierista legitimatiebewijs krijgt, dat je, in geval van meningsverschil, even snel uit je binnenzak haalt, 2 seconden laat zien en weer wegstopt, om met dit gebaar elk bier argument te beslechten in je voordeel. Een beetje zoals televisiedetectives doen als ze weer eens belangrijker willen overkomen dan ze eigenlijk zijn.

Bierista
Bierista
Oh, en er zijn dus al afgestudeerde Bierista’s die in de praktijk rondlopen, dus wees gewaarschuwd!! Ik weet dit omdat er op de website ook één aan het woord komt vermoedelijk ná het volgen van de cursus. Ik haal hem even aan: ‘na het volgen van de Bierista Bier Opleiding weet ik precies wat er in mijn glas zit’. Tenzij een ander het heeft ingeschonken natuurlijk, want dan weet-ie het niet meer. Op het plaatje, waar deze tekst staat, ook een fotootje van een mannenhoofd, een bierflesje met glas en een 9.2 erbij. Geen idee wat die 9.2 voorstelt. Het kan een waardering zijn van dat biertje, het kan ook de waardering zijn van dat hoofd voor de cursus, het kan ook de temperatuur buiten zijn, een stamwortgehalte, of de dikte van een gipsplaat. Ik heb geen idee.

Toch denk ik nu ernstig na over het óók gaan volgen van deze cursus en wel om twee redenen:

 1. dan weet ik tenminste echt wat daar aan kennis overgedragen wordt

 2. dan kan ik elk bierargument winnen, zelfs als het met een andere Bierista is.

En dat legitimatiebewijs introduceer ik dan zelf wel. Ik wil wedden dat ze daar wég van zijn bij Bierista.nl. De opleiding gaat 28 maart van start, je kunt dus nog inschrijven. Dat geeft wel te denken over die afgestudeerde Bierista met z’n commentaar over de inhoud van z’n glas.

Terug naar overzicht