Terug naar overzicht

De snelkookpan

tww oktober 2019
Door: Ben Jacobs

We kennen dit fenomeen allemaal wel. We hebben handigheidjes of methoden ontwikkeld zonder te beseffen dat anderen nog niet zover zijn en wat aan onze kennis kunnen hebben. Helaas beseffen we dit niet altijd. En dat is het leuke van gezamenlijk brouwen, dan kom je erachter hoe anderen iets hebben opgelost. Of door het lezen van deze special natuurlijk…

Een voorbeeld: wanneer je de diverse koelmethodes van het wort bespreekt, dan blijkt dat men toch wat huiverig is voor de tegenstroomplatenkoeler. Persoonlijk zweer ik bij dat ding en heb ik zelfs de Brew Monk aangeschaft zonder spiraalkoeler (zie ook clubblad september 2019). Maar ik ben dan ook niet bang voor een besmetting van mijn wort. Ik zie u nu de wenkbrauwen opheffen. Wat ik doe: na de brouw gaat er weer 10 Lt water in mijn brouwsysteem en bij koken gaat dit water tegengesteld door mijn platenkoeler (alsook door de slangen en het filter). De inlet van de platenkoeler is nu outlet en andersom. Veelal komen dan alle eventueel achtergebleven hopresten er wel uit, lossen alle suikers op en zijn al je spullen weer schoon.

Bij de start van de volgende brouwdag gaat de platenkoeler (met messing verbindingen voor de waterslangen uiteraard, plastic zou vervormen) in de snelkookpan (waar we 's winters de stamppot in maken, iedereen in huis moet natuurlijk blij zijn met zo'n aankoop). Bij goed gebruik is deze pan namelijk een soort autoclaaf. Een half uurtje onder hoge temperatuur en druk en een organisme moet wel van goede huize komen om daarna nog je bier aan te tasten. De snelkookpan zet ik daarna voor de rest van het brouwproces weg, en hij gaat pas open als ik de koeler nodig heb.

Dit gaat niet op voor een langgerekte platenkoeler, want die past niet in de pan. Een hoge wel, maar mogelijk heb je dan een 8 liter pan nodig (bij de gistcursus leer je ook het belang van zo'n 8 liter pan). En, tenzij je de verbindingen voor je tuinslang en afvoer van koelwater er steeds af wil draaien, adviseer ik dus messing.

En dezelfde pan is ook bruikbaar om je hopzakjes te steriliseren, of misschien wel het hout dat je wil gebruiken voor je lagering. Kortom, naast de stamppot, een handig attribuut.
 
Brouw ze.

Terug naar overzicht