Terug naar overzicht | |||||||
Brouwer in Beeld, juni 2025 |
tww juni 2025 | ||||||
![]() |
|||||||
![]() Elke maand zetten we in Brouwer in Beeld een van onze leden in de schijnwerpers. Want achter elk glas thuis gebrouwen bier schuilt een verhaal. Over hoe het begon, de weg die de brouwer heeft afgelegd, de eigen stijl van brouwen, ups en downs, maar vooral het delen van onze passie: bier brouwen. Deze keer spreken we met: Rutger Bogaards
Wie ben je en sinds wanneer ben je actief als hobbybrouwer?Ik ben Rutger Bogaards. Ik ben in 2013 begonnen met brouwen. Sinds 8 juni 2016 ben ik via via lid geworden van 't Wort Wat! In de beginperiode bezocht ik regelmatig de brouwdagen, vaak samen met een collega-brouwer uit het dorp. Tot aan de coronatijd waren we er vaak bij. Tijdens corona hebben we nog wel een keer meegedaan aan een online brouwdag, maar daarna ben ik niet meer op de brouwdagen geweest. Dat komt vooral doordat ik op dit moment geen mobiele brouwinstallatie heb. Ik brouw meestal in het seizoen van oktober tot eind maart, zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Niet heel vaak dus, al brouwde ik in het begin wel meer. Dat kan binnenkort veranderen, want er komt een tweede klimaatkast bij. Wat was je eerste brouwsel en hoe verliep dat?Mijn allereerste brouwsel was een Grand Cru-pakket van Brouwland uit Almere. Verwarmen met eau bain-marie, water en suiker erbij, en dan vergisten. Het lukte goed. Daarna maakte ik een Belgisch tarwebier met een kant-en-klaar pakket. Toen begon het echt te kriebelen om zelf een recept te ontwikkelen. Ik downloadde BrouwHulp en stelde op basis van andere recepten en het boekje van het BKG een recept samen voor een Dubbel. Ook dat bier was geslaagd. Dat brouwde ik nog achter in mijn schuur met drie pannen, in een installatie die ik zelf op niveau had gezet: de warmwaterketel bovenaan, dan de maischketel, daaronder de kookketel, en uiteindelijk het vergistingsvat. Alles werkte op zwaartekracht, zonder pomp of hevel. Verwarmen deed ik met gasbranders en de temperatuur las ik af met een STC-1000. Vanaf 2015 heb ik meerdere Dubbels gebrouwen. Heb je een favoriete bierstijl om te brouwen en waarom juist die?Ik heb een paar keer een Irish Red en een Brown Porter gebrouwen. Die laatste is echt een van mijn favorieten. Niet te hoog in alcohol, maar wel die fijne karamel- en chocoladetonen. Verder hou ik van zwaardere, donkere bieren zoals Quadrupels en Imperial Stouts. Brouwen doe ik het liefst met een eenstapsmaisch op 67 graden, simpel, doeltreffend en goed resultaat. Kun je iets vertellen over je brouwinstallatie en werkwijze?In 2017 heb ik mijn hele opstelling in de schuur afgebroken en een HERMS-installatie gebouwd. In het warmwatervat zit een verwarmingselement en een spiraal. Het water wordt op temperatuur gehouden met een schakelkast die ik samen met een ander heb gebouwd. Het maischvat heeft een roerwerk en een op maat gemaakte filterplaat van Brouwmaatje. Het wort wordt rondgepompt via de spiraal in het warmwatervat (de zogenaamde HERMS – Heat Exchanged Recirculating Mash System). Met een driewegklep en een STC-1000 regel ik de temperatuur precies. Zo blijft mijn maisch stabiel. In 2015 bouwde ik ook mijn eerste klimaatkast, eerst met een STC-1000, nu met een InkBird. Twee lampen verwarmen, een ventilator circuleert de warme lucht en de koelkast zorgt voor de koeling. Onlangs ben ik overgestapt op RVS vergistingsvaten van Brewmonk. Ik meet het SG meestal met een hydrometer, maar heb sinds kort ook een Brewbrain, die moet ik nog testen. Mijn vergistingstemperatuur houd ik meestal rond de 18 graden, maximaal 19. Water behandel ik (nog) niet, daar heb ik het geduld niet voor. Brouwen zelf vind ik dan weer wel rustgevend. Voor het bottelen laat ik een week van tevoren wat gist bezinken, en nogmaals net voor het bottelen. De bottelsuiker roer ik er voorzichtig doorheen. Ik heb weinig last van gist in mijn flesjes. Ik bottel meestal in 30 cl BNR-flesjes en bewaar er altijd twee van 75 cl. Een bottelvat gebruik ik niet meer. Ook daarbij komt altijd wat gist mee, je hebt toch wat gist nodig voor de hergisting op fles.
Wat is je beste of meest geslaagde bier tot nu toe? Heb je aan wedstrijden meegedaan?Mijn Brown Porter won in 2023 de derde prijs op het ONK. Dat vond ik natuurlijk geweldig. Ik vind het sowieso erg leuk om mee te doen aan wedstrijden. Dit jaar heb ik een blond bier van 6% ingestuurd en ook de Brown Porter gaat opnieuw mee. Van elke batch zet ik zes flesjes apart voor wedstrijden. Heb je wel eens een brouwblunder gehad waar je iets van hebt geleerd?Bij mijn tweede brouwsel had ik last van ‘zure matten’, vermoedelijk een besmetting met melkzuurbacteriën. Sindsdien is mijn motto: schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken. Liever te veel dan te weinig. Daarna heb ik nooit meer last gehad van besmettingen. Hoe belangrijk is techniek voor je?Ik werk zelf in de techniek en dat zie je terug in mijn brouwhobby. Op het laswerk na heb ik alles zelf gebouwd. Mijn schuur is inmiddels helemaal betegeld en staat vol met brouwapparatuur. Het mooie is dat ik twee passies combineer; brouwen en dingen bouwen. Op mijn Facebookpagina kun je alles volgen. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf een tegenstroomkoeler gebouwd die fantastisch werkt en makkelijk te reinigen is. Mijn eerste moutmolen was ooit een Douwe Egberts-koffiemolen. Nu heb ik een schrootmolen, die ik zelf elektrisch heb gemaakt.
Waar haal je je inspiratie vandaan?Mijn kennis haal ik voornamelijk van internet. Ook YouTube is een geweldige bron. En natuurlijk het boek van Adrie Otte: ‘Verander water in bier’, een echte aanrader. In 2017 volgde ik de brouwcursus bij 't Wort Wat!, waar ik veel leerde over vergisting en hygiëne. Wat staat er binnenkort op je brouwplanning?Voor mijn 10-jarig brouwjubileum wil ik deze zomer een speciaal bier bedenken. Wat het precies wordt, weet ik nog niet. Mijn laatste brouwsel was een mango bier, waarvoor ik via ChatGPT een recept heb gevonden en aangepast in BrouwHulp. In plaats van verse mango’s gebruikte ik mangopasta van Brouwmaatje. Hij smaakt goed, maar moet nog wat narijpen. Heb je een gouden tip voor beginnende brouwers?Begin met een kant-en-klaar pakket. Daar zit eigenlijk alles in: kroonkurken, een (afgrijselijk) bottelapparaat, een hydrometer en natuurlijk de ingrediënten. Zo kun je zonder grote investering ontdekken of brouwen iets voor je is. En volg vooral een brouwcursus bij 't Wort Wat! – daar leer je de fijne kneepjes van het vak. YouTube en het boek van Adrie Otte zijn ook echte aanraders. Recept favoriete bierIk deel liever geen recepten. Misschien lukt het me ooit om een van mijn bieren bij een plaatselijke winkel in het assortiment te krijgen. Op voorraad heb ik momenteel nog twee kratten Quadrupel en een krat Choco Stout. Heerlijk bier om af en toe van te genieten. |
|||||||
Terug naar overzicht |