Terug naar overzicht

Brouw eens buiten de pot: Hard Seltzer

tww augustus 2022
Door: Theo van Eijden

Ik weet niet of het iemand is ontgaan maar er is tegenwoordig een nieuw drankje op de markt gekomen dat enorm aan populariteit wint. Ik denk dat het is ingegeven door de opkomst en populariteit van Radler. Naar mijn mening is dit de voorloper van de Hard Seltzer.

De naam Seltzer komt uit de jaren 1700, toen in de Verenigde Staten koolzuurhoudend water voor het eerst commercieel werd gebotteld. Dit is door Duitse immigatagen meegenomen uit het oude Europa. Het komt van oorsprong uit Duitsland, uit het stadje Selters, waar natuurlijk koolzuurhoudend water werd gedronken.

Vóór de uitvinding van de moderne geneeskunde werden natuurlijke behandelingen gebruikt. Koolzuurhoudend water was vaak één van die behandelingen voor allerlei verschillende kwalen. Daarom was er iemand zo slim om het bruisende water uit de natuurlijke bronnen te gaan verkopen. De Niederselter-bronnen in Duitsland waren de eerste bronnen waaruit water werd gebotteld en verscheept over de hele wereld om voor medicinale doeleinden gebruikt te worden. De kunstmatige manier om bruisend water te maken werd in 1767 uitgevonden door Joseph Priestly, en in 1781 begon de grootschalige productie van koolzuurhoudend water in Manchester, Engeland, waar een fabriek werd gebouwd door Thomas Henry.

Sinds enige tijd kunnen we in Nederland ook blikjes met Hard Seltzer kopen. Een van de bekendere merken is White Claw en ook Brewdog brengt onder de noemer Clean&Press dit drankje op de markt. In Nederland zijn inmiddels ook een aantal bedrijven op dit populaire drankje gesprongen. Zo heb je onder andere Pyke, Kever en Stëlz. Daarnaast werd onlangs bekend dat Heineken ook een Hard Seltzer op de markt gaat brengen. En verder gaat Coca Cola zich ook wagen aan dit bruisende drankje en deze zal eveneens in ons land op de markt komen.

Dit alles bij elkaar maakte me nieuwsgierig. Voor een thuisbrouwer zou het niet moeilijk moeten zijn om dit drankje zelf te maken. Allereerst: wat is een Hard Seltzer eigenlijk? In principe is het niets meer dan een bruisend drankje met vruchtensmaak en zeer weinig tot een beetje alcohol, maximaal 5%. Bij de vruchtensmaak moeten we niet gelijk gaan denken aan suikerbommen zoals de Bacardi Breezer een aantal jaren geleden. Het fruitige is wat subtieler en de hoeveelheid suikers is vrij laag.

Er is een makkelijke en een wat complexere weg om dit drankje te maken. De makkelijke variant is een bruiswater gebruiken zoals Spa rood en hier een beetje wodka aan toevoegen. Voor het fruitige kunnen we vervolgens een vruchtenextract toevoegen. Het voordeel van deze variant is dat het direct klaar is om te nuttigen.

Een een ‘authentieke’ harde seltzer van 5% ABV kan worden gemaakt met het volgende recept:

  • 1 liter koolzuurhoudend water
  • 0.2 ml limoenextract
  • 0,2 ml citroenextract
  • 30 ml pulpvrij sinaasappelsap, bij voorkeur vers geperst en daarna gefilterd
  • 1 g citroenzuur
  • 200 ml wodka

De complexere methode is het maken van een suikerrijke basis en deze vervolgens te vergisten. Dit proces is te vergelijken met het brouwen van bier. Tijdens of voor de vergisting wordt een vruchtenextract toegevoegd voor de smaak. Zonder de vruchtenextract is een Hard Seltzer eigenlijk niets meer dan koolzuurhoudend water met een licht alcoholische touch. De vruchtensmaak maakt het wat subtieler en brengt het bruisend water tot een hoger niveau.

Als je zelf een Hard Seltzer wilt ‘brouwen’, dan kun je dit doen door kristalsuiker op te lossen in warm water. Dit water verhit je voor een klein kwartiertje om het te pasteuriseren. Voor de brouwer is dit te vergelijken met het maischen en koken van het wort. Omdat de gist wat meer voedingsstoffen nodig heeft dan alleen suiker moeten we gistvoeding toevoegen.

Bij het brouwen van bier is het toevoegen van gistvoeding niet altijd nodig, omdat de benodigde voedingsstoffen al in het wort zitten. Het toevoegen van de gistvoeding is een heel belangrijk stap die je niet moet overslaan. Daarnaast moet je nog een extract maken van fruit, bijvoorbeeld een citroen of limoen uitpersen. Het toevoegen van dit extract doe je tijdens de vergisting. De Hard Seltzer bottel je vervolgens zoals je gewend bent bij het bottelen van bier; voeg wat suiker toe voor de hergisting op fles.

Recept Hard Seltzer

Hoeveelheid:

10 Liter

Begin SG

1031

Eind SG

1000

Alc.

5%

Ingrediënten

Hoeveelheid

Ingrediënt

11 l

Osmosewater of gedestilleerd water

2 gr

gips

0,7 gr

magnesiumsulfaat oftewel Epsom Salt

0,6 gr

magnesiumchloride

0,7 gr

natriumbicarbonaat oftewel Baking Soda.

800 gr

rietsuiker

1 zakje

SafAle US-05 of Mangrove Jack’s MHS, Hard Seltzer gist

3 gr

gistvoeding met DAP (diammoniumfosfaat) toegepast bij wijnvergisting

Aroma's

2 ml

limoenextract

2 ml

citroenextract

200 ml

pulpvrij sinaasappelsap (enkelvoudig, niet uit concentraat)

7 gr

citroenzuurpoeder

Opmerking van de brouwer

Aroma's toevoegen na de vergisting

Stap voor stap

  • Voeg water en suiker toe aan de ketel, zet het vuur aan en roer om de suiker op te lossen.
  • Controleer de sterkte van de oplossing en pas aan indien nodig; het begin SG moet 1031 OG zijn.
  • Ga door met verwarmen tot de oplossing kookt en kook gedurende 20 minuten.
  • Controleer het SG en verdun eventueel met osmosewater of gedestilleerd water.
  • Koel af tot 18 °C en giet over in het vergistingsvat.
  • Voeg gist en de voedingsstoffen toe. Beluchting is niet nodig voor het eerste gebruik van de meeste gedroogde gist. Andere courante gisten die populair zijn voor de productie van seltzer zijn champagnegist en distillateursgist.De gisting moet binnen ongeveer 12 uur beginnen.
  • Wanneer de gisting voltooid is (5-7 dagen na het toevoegen van de gist - het soortelijk gewicht hangt af van de gist en de voedingsstoffen, maar zou ongeveer 1,000 moeten zijn), koel dan af tot 0 °C of zo koud als thuis mogelijk is en bewaar koud om bezinking van de gist mogelijk te maken.

Commercieel geproduceerde Seltzer worden geklaard door filtratie en/of centrifugering, maar de meeste thuisbrouwers hebben geen filters. Een deel van de aantrekkingskracht van Seltzer is helderheid, toevoegen van  gelatine zorgt dat het mooi helder wordt.

De laatste stap is het toevoegen van de smaakstoffen. Los het citroenzuurpoeder op in het sinaasappelsap en voeg het samen met de citroen- en limoenaroma's toe. Daarna bottelen met  de gebruikelijke 6 gram suiker per liter.

Bron

https://byo.com/article/hard-seltzer-made-easy/

Terug naar overzicht