Terug naar overzicht

Bierfudge

tww mei 2022
Door: Patricia Talbot

Benodigdheden

  • Fudge maken
    1 blik gecondenseerde melk
  • 800 gram pure chocolade
  • 120ml ge-eisbockt Export Stout

Ook nodig

  • Rechthoekige bakvorm van ongeveer 19x28cm bekleed met bakpapier
  • Siliconen spatel om mee te roeren
  • Grote pan
  • Kleine pan

Zo maak je deze bierfudge

Belangrijk: zet alles klaar! Als je fudge maakt mag je ook niet weglopen. Je moet de fudge blijven roeren anders kan de fudge lichtjes aanbranden. Het is dus belangrijk om alles klaar te zetten.

Smeer de bodem en zijkanten van de bakvorm heel licht in met olie en bekleed met bakpapier. Dit doe je om je fudge makkelijk uit de vorm te krijgen. Je kan eventueel ook een siliconenvorm gebruiken.

Zet de grootste pan met een laagje water op laag vuur en zet de kleinere pan hierin. We gaan de fudge au bain-marie maken. Warm heel even de gecondenseerde melk au bain-marie voor in de pan en doe de chocolade en het bier erbij. Verwarm de ingrediƫnten. Start met roeren en stop niet meer. De chocolade gaat smelten. De suikers gaan karamelliseren en de chocolade neemt het bier op. Dat maakt de fudge extra lekker maar ook extra gevoelig voor aanbranden. Zorg ook dat er geen water of condens bij je fudge komt want dan kan je het weggooien. Het wordt dan in 1x een harde massa. Als alles net begint te smelten lijkt het op een gegeven moment dat het gaat schiften, maar gewoon blijven roeren. Wanneer alles gesmolten is dan zie je het een mooie gladde massa worden. Zodra het een mooie gladde massa is geworden, stort je de inhoud in de bakvorm. Verdeel de fudge gelijkmatig en strijk de bovenkant zo glad mogelijk. Laat de bierfudge iets afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Snij de fudge na een uur of 3-4 in stukken. Groot of klein net wat je wilt.

Fudge Fudge maken
Bier en chocolade toevoegen
Bier en chocolade toevoegen
Gladde massa
Gladde massa
Warme fudge in vorm gieten
Warme fudge in vorm gieten
Het resultaat
Het resultaat

Fudge bewaren

Bewaar de fudge in de koelkast of diepvries. Bewaar je de fudge in de koelkast, dan blijft het 4-5 dagen goed in een goed afgesloten bakje. Je kunt fudge ook in de diepvries bewaren, maar ik vind de structuur wel ietsjes veranderen. Ik zou het alleen aanraden, als je het niet op krijgt en je graag een deel voor later wilt bewaren.

Serveertips

Dit is een geweldig cadeautje. Koop een glazen schaaltje of een leuk kommetje bij bijvoorbeeld Xenos of Action. Doe daar een paar stukken fudge in, inpakken in doorzichtje folie, strikje of een leuk touwtje er omheen gestrikt en klaar. Als je de fudge te plakkerig vind kan je ze eventueel per stuk verpakken in mini muffinvormpjes.

Eet Smakelijk!

Terug naar overzicht