Terug naar overzicht

Bier en Smoothies

tww december 2017
Door: Titus Rinia

Bier en Smoothies, rare titel zou je zeggen. Wat hebben die twee onderwerpen nu met elkaar te maken? Wel, er is een connectie die ik gemaakt heb.
Wel eens gehoord van de spreuk “Hop moet Zwemmen”? Wij (Theo en ik) verkondigen dit altijd aan onze cursisten en wij staan ook volledig achter deze stelling. Hop(bloemen) horen niet in een zakje. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, maar in dit geval vinden wij dat het voordeel van een hopzakje niet opweegt tegen de nadelen. De lupuline die binnenin de bloem zit moet goed in contact komen met je wort om efficiënt hopbitterheid, hopsmaak en aroma te geven. Hop samengepropt in een zak bevordert dit niet. Datzelfde geldt zelfs nog meer bij dry-hopping. Dit doe je tijdens de lagering, als het bier koud staat (5 graden). Bij lage temperaturen gaan biologische processen trager dan bij hoge, dat weet iedereen, dus dan moet je zeker hop laten zwemmen zodat de lupuline goed met je jongbier in contact kan komen voor maximale smaak en flavour. Welnu, daar komt nu de smoothie om de hoek kijken, namelijk de hop-smoothie, als dry-hop ingrediënt. De gedachte erachter is om hopbloemen te malen waarbij de lupuline volledig vrijkomt om haar “dry-hop” werk te doen.
Met de gezamenlijke brouwdag in oktober hebben we de Sierra Nevada Ruthless Rye IPA gemaakt. De dry-hop die ik daarbij kreeg was ca 100 gram op 25L. Een aanzienlijke hoeveelheid dus. In eerste instantie was het idee om de hop droog te malen in een blender. Ik ben daarvan afgestapt omdat ik bang was dat ik me daarmee een hoop gedoe op de hals ging halen om dan die hop via de kleine opening van de mandfles toe te voegen. Dat zou beter gaan in een meer vloeibare vorm, dus benatten met water, gekookt water. Zo gezegd zo gedaan. Eerst een deel van de hop met water in de blender en gaan met die banaan, maar dat gaat toch niet zo gemakkelijk als gedacht. De hop is geperst en neemt uiteindelijk veel meer water op dan in eerste instantie verwacht. En dat opnemen van water heeft ook tijd nodig. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een heerlijk geurende hopsmoothie van meer dan 2 liter. De smoothie was nog redelijk dik en gemakkelijk in de mandfles gieten ging niet. Langzaam begeleidend, deels scheppend de mandfles in laten lopen. Voordeel van een hopsmoothie is dat de hop al water heeft opgenomen. Als je hop droog toevoegt, dan neemt-ie je jongbier als vocht op en dat drukt je rendement. Uiteindelijk haal je dan minder bier uit je mandfles. Daar had ik dus geen last van met bottelen.
“En nu?” zal je denken. Had je problemen van verstopping bij hevelen of kwam je andere ellende tegen? Nee. Totaal niet. De hop lag netjes op de bodem na totaal 3 weken lageren en ik kon gewoon iets gist mee hevelen aan het einde. Wat ik wel moet zeggen, is dat ik op 25L wel een paar dagen voor bottelen 2 opgeloste gelatine blaadjes heb toegevoegd om mooi helder bier te krijgen. Of dat nog van invloed is geweest, kan ik niet zeggen. Maar het eindresultaat: een toppertje!

Terug naar overzicht