Terug naar overzicht

Bière de Garde

tww april 2020
Door: Donovan Larmonie

De Bière de Garde is gerelateerd aan de Belgische Saison, met het belangrijkste verschil dat de Bière de Garde ronder, rijker en moutiger is, zonder het pittige en bittere karakter van een Saison. Een Bière de Garde is een vrij sterk, moutig en droog bier met een schone smaak en een rond karakter. Hieronder vindt je een beschrijving van de Bière de Garde gevolgd door een leuk recept. Veel brouwplezier.

Aroma

Prominente moutige zoetheid, vaak met een complexe, lichte tot matige intensiteit van toastig-broodachtig-rijk moutkarakter. Laag tot matige hoeveelheid ester-aroma's. Weinig tot geen hoparoma (mag een beetje pittig of kruidig). De blonde versies zijn ook moutig, maar hebben niet de rijke en diepere aroma-eigenschappen en kunnen een iets hoppiger neus hebben. Over het algemeen hebben deze bieren een heel schoon aromaprofiel, hoewel sterkere versies een licht kruidige alcoholnoot kunnen hebben als het opwarmt.

Uiterlijke kenmerken

Er bestaan drie belangrijke variaties op de Bière de Garde: blond, amber en bruin. De kleur kan dus variëren van goudblond tot roodachtig brons tot kastanjebruin. Het bier is helder, hoewel tweeschijn normaal is in ongefilterd bier. Het bier heeft een mooie schuimkraag met over het algemeen een wit tot gebroken witte kleur (varieert per bierkleur).

Smaak

Bière de Garde heeft een medium tot volle mout smaak, vaak met een toastig, biscuitachtig, toffee– of licht karamel-zoetig karakter. De moutsmaken en complexiteit nemen toe naarmate de bierkleur wat donkerder wordt. Dit bier heeft een lage tot matige ester- en alcoholsmaak. De matige tot lage hopbitterheid biedt enige steun maar de nadruk is altijd op de moutsmaak. Donkere versies zullen eerder dan de lichtere versies gelijk een moutig-zoete indruk geven maar hebben, ongeacht de kleur, een moutige smaak en afdronk. Deze bierstijl heeft een lage tot geen hop smaak (kruidig, peperig, of kruidig) hoewel de lichtere versies een iets kruidiger of pittiger hopsmaak hebben (dit kan overigens ook komen van de gist). In de nasmaak is het bier moutig (karakter geschikt voor de kleur), een beetje droog en licht alcoholisch.

Mondgevoel

Het mondgevoel is medium tot medium-licht, vaak met een rond, romig-zijdeachtig karakter. Het bier heeft een matige tot hoge carbonatie en een beetje alcoholisch.

Technisch fiche

OG: 1.060 – 1.080
FG: 1.008 – 1.016
ABV: 6.0 – 8.5%
IBUs: 18 – 28
EBC: 12 – 38

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 105 min.
alcoholpercentage: 8.0 %
begin-SG: 1087
eind-SG: 1026
EBC (kleur): 16.0
EBU (bitterheid): 20.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden/leverancier
Pilsmout 2000 gr   3 EBC Dingemans
Viennamout 115 gr   8 EBC  
Kristalmout 57 gr   50 EBC  
Kristalmout 57 gr   80 EBC  
Maisvlokken 1000 gr      
Kandijsuiker, wit 225 gr      
Hallertauer Blanc hop 8 gr 105 min. 6.7 α Pellets  
Brewers Gold hop 8 gr 105 min. 7 α Pellets  
Brewers Gold hop 8 gr 30 min. 7 α Pellets  
Styrian Golding hop 16 gr 10 min. 2.6 α Pellets  
Iers Mos (Irish Moss) 1 tl 10 min.    
Gist 1     Wyeast 1728 Scottish Ale

Maischschema

50 °C 68 °C 78 °C
30 min. 60 min. 10 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als alternatieve gist kun je een andere gist gebruiken waarbij de moutsmaak goed tot zijn recht komt, die weinig esters vormt en goed bestand is tegen een hoog alcoholgehalte.

Bronnen

Terug naar overzicht