Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2018
Door: Ben Jacobs

De club groeit, het aantal commissies ook. Zo zit ik plots door mijn voornaam in een nieuwe commissie, de proeftuincommissie. Een welkome vergissing van Erik want ik geloof dat ik er wel in wil blijven, daar zo’n project als destijds met allerlei gisten en ook hoppen heel erg leerzaam kan zijn. Niet alleen voor de gevorderde brouwer, maar de beginner zal er ook veel plezier aan beleven. Ik had al wat vaker bij de voorzitter aangekaart dat er weer eens zo'n experiment zou moeten komen, dus…

Het aantal brouwers in Nederland groeit ook gestaag door, en dus ook het aantal bieren dat je kan proeven. Ik was in de voorjaarsvakantie (ja, met die kou!) op Schiermonnikoog, en ook daar werden eigen eiland bieren verkocht. Twee verschillende soorten, maar ze werden zeker niet gebrouwen op het eiland zelf. Sterker nog, ze kwamen van 2 verschillende brouwerijen van het vasteland. Tja, wat is nou de definitie van een brouwer? Dat ben je dus al als je een bier, gemaakt volgens een recept van jezelf, in de markt zet, al heb je nog geen pomp of slang aangeraakt. Ook wel weer veilig, want zonder installatie kun je  niet zo gauw failliet gaan…

Ondertussen heeft het eigen bier ook goed gevloeid op mijn verjaardag, en bij een presentatie over brouwen op mijn werk, en nemen de vrienden van mijn zoon er graag genoegen mee. Nu nog de tijd vinden om weer door te brouwen, want daar schort het nogal aan…
Helaas ben ik er de volgende clubavond niet bij. Maar ik weet wel dat ik die avond ook flink aan het bier zal gaan.
 
Proost, Ben
 

Terug naar overzicht