Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2021
Door: Ben Jacobs

Leven in de brouwerij. Ja, nog steeds aanwezig en nu met een poging om een laag-alcoholisch bier te brouwen. Ik heb het gist opgehaald bij Edwin en meteen zijn brouwschuur bewonderd. Elk uitje is een uitje, toch? De dag erna aan de slag. Ik had een recept geschreven voor een session beer met Apa kenmerken. Smash, dus single malt en single hop. De vergisting ging redelijk vlot en na lageren bleef het waterslot rustig. Na 10 dagen bottelen, een glashelder bier, het gist was duidelijk goed geflocculeerd.

Maar bij meten met de dobber zat ik op een SG van 1.010! Dat wordt dus gewoon een session Apa van 3,4 % alcohol na bottelen. En dat is wel raar. De vraag is, ligt dat aan het gist dat toch niet doet wat zou moeten, nl. alleen de glucose-fractie van je wort omzetten, of ligt het aan het percentage glucose in het wort? Of zijn er nog andere denkbare redenen?

Uiteraard volgen we elkaars brouwsels en het lijkt erop dat ik niet de enige ben, maar ook dat er wel mooie LA bieren zijn gebrouwen. Het wachten is dus op de gebottelde versies van iedereen. Als er laag-alcoholische bieren bij zitten, dan wordt het nadenken waarom dat niet bij ons allen is gelukt. Mogelijk het maischschema? Geen idee, maar ik ben wel benieuwd. Wordt vervolgd.

Proost!

Terug naar overzicht