Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww december 2019
Door: Ben Jacobs

Het regent nog steeds heel veel, dus ook weer veel tijd voor overdenking en lezen. Zo heb ik eens nagedacht over het verhaal van Carel Knol (Hollands Hophuis) over het toepassen van wethops. Dit was weer een heel tof item op een beste novemberclubavond. Waarom? Mijn bier, gemaakt met de Tettnanger hop uit eigen tuin, wordt door iedereen heel lekker bevonden. Ik kon tot aan deze clubavond niet zo goed bedenken waarom hij nu zo lekker smaakt. Maar na het proeven van de wethopvoorbeelden is het me duidelijk. Dat specifieke en lekkere smaakje van de wethops zit ook in mijn Blonde en dat doet het 'm! En dit jaar had ik direct na de pluk van de hopbellen mijn bier gebrouwen. Dat geeft dus min of meer hetzelfde effect als de hop uit een blikje wethops. En echt lekker dus! Ik hoop dat we met de club gezamenlijk deze wethops gaan inkopen voor een brouwdag, want dat geeft prima bieren, en ik heb uiteindelijk maar één soort hop in de tuin. En daarbij is zo’n blikje echt teveel voor de gemiddelde brouwer. Niet iedereen van ons maakt 100 liter per keer!

En nu het lezen: wederom vond ik een artikel in het clubblad van de Roerstok, dat ook weer tot nadenken aanzet. Ditmaal is het een artikel van Juglen Zwaan. Hij onderzocht (n.a.v. een onderzoek in Duitsland naar Glyfosaat in bier) 31 biertjes (pilsner types met of zonder alcohol) uit Nederlandse supermarkten in het lab.

Maar om mee te beginnen, hoe komt een onkruidverdelgingsmiddel als glyfosaat in ons bier? Boeren blijken het te gebruiken om hun granen makkelijker te oogsten. Ze spuiten het veld  onder, het graan verdort gelijkmatig en de oogst verloopt dan sneller: crop dessication heet dat in vakjargon. Het glyfosaat is nog niet weggespoeld als de oogst wordt binnengehaald. Maar er wordt óók gebruik gemaakt van glyfosaat bij de hopteelt en er zijn brouwers die oppervlaktewater gebruiken, en helaas bevat dat water ook glyfosaat.

Is het veilig? Niet iedereen vindt dat glyfosaat veilig is. Het stapelt zich op in ons lichaam en gaat uiteindelijk kritische concentraties krijgen. En het schaadt bodemleven en water.
Vind je het terug in je bier? Ja, in 19 van de 31 onderzochte (pilsner) bieren. Zelfs in twee biologische bieren… Dit kritische onderzoek is te downloaden op: https://www.ahealthylife.nl/veel-bier-bevat-bestrijdingsmiddel-glyfosaat-uitslag-onderzoek/

Tja, wij gebruiken ook pilsmout en hop. Dus uiteindelijk zal het ook wel in ons bier zitten… En daar doe je niet voor, toch?

Toch maar weer Proost,
Ben

Terug naar overzicht