Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2019
Door: Ben Jacobs

Zo was ik vorige week weer eens in de 'snoepwinkel' van John. Dan kan je fijn zaken doen en al gauw had ik weer een kofferbak vol spullen en brouwbenodigdheden. Mijn broer, die tegenwoordig wel eens komt meebrouwen, had al te kennen gegeven dat hij een klein gistvat nodig had. Zijn glazen One-gallon systeem dat hij had, is bijna niet schoon te krijgen na een vergisting. En John bleek een mooi lichtgewicht vat van zo'n 10 lt te hebben met een brede deksel. Goed schoon te maken, voldoende voor mijn broer om na de brouwdag huiswaarts te keren met wat wort en dus ging dit vat ook mee. En een mooie vlakke vlo voor mijn magneetroerder.

Want die gaan we nu uittesten. Dat betekent wel dat ik weer aan de slag moet met het maken van een giststarter. Dat deed ik vele jaren terug altijd, omdat ik toen werkte met de buizen van de club of restjes uit flessen. Angst voor besmetting, steeds betere droge gisten en gewoon omdat een smackpack makkelijk werkt hebben mij destijds doen besluiten af te zien van het maken van giststarters.

Ik had zaterdagavond het verse Wyeast pack van John een klap gegeven en na enig uren stond hij al mooi bol. Zondagavond een 500 cc giststarter gemaakt (waarom 500 cc, zie ik u denken: ik ga een batch van 20 liter wort met een SG van 1.056 maken en de hoeveelheid gistcellen in de verpakking is dan al voldoende) en de inhoud van de verpakking toegevoegd. En op de magneetroerder gezet in de laagste stand. Direct begon het waterslotje op de Erlenmeyer belletjes door te laten. Ondanks de nachtelijke kou in ons huis had ik de volgende dag nog steeds een actief waterslot en een mooie gistsuspensie. 's Middags ging deze gistsuspensie direct na de beluchting van het wort in het gistvat en 4 uur! later had ik al een omhoog staand waterslot. De volgende ochtend een zeer actieve vergisting. Normaal moet ik na 24 uur het vat nog even schudden om te controleren of het wel wil opstarten, maar dit ging wel heel erg snel. Na de 2e dag zakte het schuim al in en hing er een heerlijke geur in mijn brouwschuur.

Ik lees veel in het Zymurgy blad van de AHA. En die brouwers daar maken altijd giststarters van hun Wyeast gisten. Ze hebben wel grotere batches dan ik, maar naast het vermeerderen van je gistcellen is het grootste voordeel toch wel dat je met zekerheid beschikt over actieve gistcellen.

Nu, voortaan, welk gist ik ook gebruik, een Wyeast, droge gist of White Labs: eerst een dagje op de roerder met een simpele giststarter en dan laat ik de blije gistcellen los in mijn wort.

Proost, Ben

Terug naar overzicht