Terug naar overzicht

Alles over hop

tww september 1999
Door: Theo van de Voorde

Alles over Hop

(Wel, niet helemaal alles, maar toch meer dan dat het gemiddelde ’t Wort Wat!-lid weet over dit onderwerp.)


Hallo brouwers,
Onderstaand artikel is door Peter Wester van het internet geplukt en door Theo van de Voorde vertaald. De lijst is afkomstig van de Highlander Home Brew Newsletter.
Het oogsten in de gebieden van het noordelijk halfrond waar commerciële hopteelt plaats vindt, begint gewoonlijk in september en duurt tot midden of eind oktober. Het verpakken in balen en het pelletiseerproces bij de hophandelaars duurt dan nog een tijdje, en de oogst van het nieuwe jaar ligt gewoonlijk in de bierbrouwartikelenwinkels zo ongeveer eind september.
De hop die van wat grotere afstanden moet komen zoals die uit Amerika of uit Engeland is er pas rond november of december.
Omdat er op dit moment (januari) zeker alle hop van de oogst 1998 bij de diverse leveranciers verkrijgbaar is volgt hieronder een overzicht van vrijwel alle bekende hopsoorten.
Hoewel de lijst is samengesteld door een Amerikaan en gericht is op de Amerikaanse amateur-bierbrouwer en de in Amerika geteelde hopsoorten, is hij zo volledig dat ook wij er ons voordeel mee kunnen doen.

Admiral (Engeland)

Alfazuur: 11,5–14,5 %
Ontwikkeld als een aanvulling op Target, is deze hoog-alfazuurhop met hoge opbrengst met succes toegepast als bitterhop, maar hij kan ook als aromahop gebuikt worden.
Eventueel te vervangen door: Target, Yeoman, Phoenix.

Bramling Cross (Engeland)

Alfazuur: 5,0–7,0 %
Ontwikkeld uit de Goldings variant Bramling en een wilde mannelijke plant uit Manitoba. Deze variëteit werd in Engeland gebruikt om bieren met een limoenachtig tot citroenachtig, zelfs een heel licht zurig karakter te maken. Ondervindt toenemende belangstelling bij ambachtelijke brouwerijen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan vanwege deze ongewone eigenschap.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding, Fuggle.

Brewer’s Gold (Duitsland, Amerika, Engeland)

Alfazuur: 5,5–8,5 %
Een goede bitterhop waarvan de productie de laatste jaren is verminderd met de komst van de nieuwe super-alfazuurvariëteiten. Deze veelzijdige soort werd gebruikt als bitterhop voor Engelse ales, en af en toe voor Duitse lagers en tarwebieren. Hij heeft een nogal harde bitterheid waar, net zoals bij zijn neefje Bullion, de mensen van houden of daarentegen juist helemaal niet.
Eventueel te vervangen door: Bullion, Northern Brewer, Magnum.

Bullion (Amerika, Engeland)

Alfazuur: 6,5–9,0 %
Als een van de oorspronkelijke hoog-alfazuurhoppen, werd Bullion in Engeland gekweekt van dezelfde wilde hop als Brewer’s Gold. Het is een van die hopsoorten waar je of van houdt of juist niet. Hij heeft veel populariteit verloren ten gunste van nieuwe hoog-alfazuurhoppen die uitstekende bewaareigenschappen hebben.
Eventueel te vervangen door: Northern Brewer, Brewer’s Gold.

Cascade (Amerika)

Alfazuur: 4,5–7,5 %
Is zonder twijfel de meest populaire aromahop bij de thuis-brouwers en de micro-brouwerijen.
Is ontstaan door een open bestuiving van een Fuggleplant met een Serebrianker, een Russische hop. Deze goed herkenbare aromahop wordt in vrijwel iedere Pale Ale gebruikt die aan de Westkust van Amerika wordt gebrouwen en wordt daarbij ook nog vaak toegepast als bitterhop. Cascade heeft een kenmerkend citrus- tot grapefruitachtig karakter.
Eventueel te vervangen door: geen enkele andere hop, maar Centennial komt in de buurt.

Centennial (Amerika)

Alfazuur: 9,5–11,5 %
Een medium tot hoog-alfazuur ‘dual-purpose’* hop met citrus-en bloemachtige tonen zodat hij iets van Cascade heeft. Ondanks zijn reputatie als ‘super Cascade’, is hij ontstaan uit een Brewer’s Gold en een geselecteerde manlijke plant van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Hij is perfect om als bitterhop en daarbij Cascade als aromahop te gebruiken omdat deze twee elkaar aanvullen.
Eventueel te vervangen door: geen enkele andere hop, maar Cascade komt in de buurt.
* dual-purpose hop=hop die een hoge bitterheid combineert met een aangenaam aroma.

Challenger (Engeland)

Alfazuur: 6,5–8,5 %
Een dual-purpose hop welke geïntroduceerd is in 1972 als een alternatief voor Kent Golding. Challenger heeft een aroma dat geschikt is voor de beste Engelse ales en de fijnste lagers. Zijn flinke hoeveelheid alfazuur maakt hem eveneens geschikt als bitterhop. Hij is erg populair onder zowel de Engelse thuisbrouwers als de professionele brouwerijen. Ook in Nederland en België is hij een gewaardeerde hop.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding, Target en Yeoman als bitterhop, East Kent Golding en Fuggle als aromahop.

Chinook (Amerika)

Alfazuur: 12,0–14,0 %
Chinook is een super-alfazuur variëteit ontstaan uit het kruisen van Golding met een Amerikaanse mannelijke plant. Zijn zeer hoge alfazuurgehalte maakt het een economisch aantrekkelijke bitterhop, maar velen vinden zijn bitterheid wat hard. Sommige Amerikaanse brouwerijen gebruiken hem ook als aromahop of om te drooghoppen.
Eventueel te vervangen door: Galena, Eroica, Nugget, Cluster

Cluster (Amerika)

Alfazuur: 5.5–8.5%
Een dual-purpose hop met niet onprettige smaak- en aroma-eigenschappen.
Hij was ooit de enige commercieel geteelde hop in de Verenigde Staten. Wordt voornamelijk gebruikt als bitterhop voor Amerikaanse lagerbieren, en in Australië wordt hij ook toegepast als aromahop in Australische Ales en Lagers.
Eventueel te vervangen door: Galena, Chinook

Columbus (Amerika)

Alfazuur: l4,0–16,0 %
Columbus is ontwikkeld door de Hop Union, een commerciële hopkweker in Yakima, Washington. Hij geniet een toenemende populariteit en hoewel hij vooral wordt gebruikt als bitterhop in bepaalde brouwsels zoals bijv. Sierra Nevada’s Celebration Ale, is hij ook geschikt als aromahop en om te droog hoppen.
Eventueel te vervangen door: Niet onderzocht.

Crystal (Amerika)

Alfazuur: 2,0–4,5 %
Deze Hallertauer triploïde* (vrijgegeven in 1993) is de derde van reeks zusters (Liberty, Mt. Hood en Ultra zijn de andere drie) die door het USDA speciaal zijn gekweekt om op Amerikaanse bodem de (Duitse) soort Hallertau Mittelfrüh te vervangen.
Hij is goed bevallen bij de mensen die ermee gebrouwen hebben maar de beschikbaarheid is nog gering omdat er nog niet veel hectares mee zijn aangeplant. Hij heeft een aangenaam, delicaat en edel aroma en vormt een uitstekende vervanger voor veel Hallertauvariëteiten.
Eventueel te vervangen door: Liberty, Ultra, Mt. Hood, Hersbrucker of Tradition, als Mittelfruh niet verkrijgbaar is.
* triploïde hop=hop waarvan met behulp van colchicine het aantal chromosomensets verdriedubbeld is, waardoor de plant betere eigenschappen krijgt.

East Kent Goldings (Engeland)

Alfazuur: 4,5–6,5 %
Voor een originele IPA of traditionele Engelse Bitter is er eenvoudig geen betere hop dan deze koning van de Engelse hoppen. Goldings is een familie van hop die verspreid is over heel Zuid-Engeland, waarvan de meest gewaardeerde exemplaren worden geteeld in Kent, met name in het oostelijk deel. Het is de perfecte ‘dual-purpose’ hop voor alle soorten Engels bier. Eventueel te vervangen door: (in volgorde van voorkeur) Canadese Kent Golding, Engelse Fuggles, Whitbread Goldings, Amerikaanse Fuggle of Willamette, Styrian Golding, Target.
Voor een iets andere smaak, probeer Bramling Cross of Northdown

First Gold (Engeland)

Alfazuur: 7,0–8,5 %
Ontwikkeld uit de Whitbread Golding, kan deze betrekkelijk nieuwe gemiddeld-alfazuur variëteit met positief resultaat vergeleken worden met Kent Golding. Een aangename bitterheid en een bloemachtig aroma maken hem een goede all-purpose hop met kenmerken die lijken op die van Kent Golding and Fuggle.
Eventueel te vervangen door: Kent Golding, Whitbread Golding, Fuggle

Fuggle (Amerika)

Alfazuur: 4,0–5,5 %
Hoewel niet zo fijn als zijn Engelse tegenhanger, is de Amerikaanse Fuggle een perfecte aroma hop voor klassieke Britse bierstijlen.
Eventueel te vervangen door: Engelse Fuggles, Willamette, Styrian Golding, Kent Golding

Fuggles (Engeland)

Alfazuur: 3,5–5,5 %
Deze, in 1875 ontwikkelde traditionele Engelse aromahop is na de East Kent Golding de tweede in populariteit en traditie. De Engelse versie is veel beter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, en is een stamvader van de Amerikaanse Willamette hop. Hij heeft een aangenaam, delicaat, gras- tot bloemachtig aroma. Uitstekend geschikt om IPA and Bitter mee te drooghoppen.
Eventueel te vervangen door: (in volgorde van voorkeur) –Amerikaanse Fuggle, Styrian Golding, Willamette, East Kent Golding, Amerikaanse of Canadese Kent Golding

Galena (USA)

Alfazuur: 12,0–14,0 %
De meest geteelde hop in de Verenigde Staten. Is ontstaan uit een open bestuiving van een Brewers Gold. Hoewel hij voornamelijk als bitterhop wordt gebruikt, heeft Galena een acceptabel aroma, zonder het harde karakter dat sommige andere hoog-alfazuurhoppen hebben.
Eventueel te vervangen door: Chinook, Cluster, Nugget

Hallertau (Amerika)

Alfazuur: 2,0–4,5 %
Hoewel het een op Amerikaanse bodem gekweekte stek van Hallertau Mittelfrüh is, mist deze betere aromahop zowel de delicate fijnheid van de originele Mittelfrüh als het kruidige van Hallertau Hersbrucker. Mittelfrüh wortelstekken werden naar Amerika overgebracht in de hoop op de aanwezigheid van dat edele aroma, maar de planten groeien eenvoudig niet op dezelfde wijze als ze in Duitsland doen. Omdat de Duitse Mittelfrüh uiterst moeilijk verkrijgbaar is, is dit een adequate vervanger, maar Hallertau Tradition wordt in ’t algemeen als beter beschouwd.
Eventueel te vervangen door: Crystal, Liberty, Ultra, Mt. Hood, Hersbrucker en Tradition komen allemaal dichter in de buurt wat het karakter van de echte Mittelfrüh betreft dan deze hop.

Hallertau Hersbrucker (Duitsland)

Alfazuur: 3,0–5,5 %
Dit is de best verkrijgbare Duitse aromahop, en deze kruidige variëteit heeft Hallertau Mittelfrüh grotendeels verdrongen vanwege zijn betere ziektebestendigheid. Deze hop met zijn delicate fijnheid is de stamvader van veel Amerikaanse variëteiten.
Eventueel te vervangen door: Hallertau Mittelfrüh (als je hem kunt vinden) Hallertau Tradition, Liberty, Mt. Hood, Ultra, Crystal

Hallertau Magnum (Duitsland)

Alfazuur: 10,5–14,0 %
Een excellente hoog alfazuurhop met wat een afkomst! Gekweekt van o.a. Galena, Hallertau, Saaz, Spalt, en talloze andere hoppen, heeft deze hop een karakter dat het beste vergeleken kan worden met Juicy Fruit kauwgom. Hoewel hij uitsluitend gebruikt wordt als bitterhop, hebben zijn edele voorvaderen hem eveneens voorzien van een bijzonder aangenaam aroma.
Eventueel te vervangen door: Galena, Northern Brewer

Hallertau Northern Brewer (Duitsland)

Alfazuur: 7,0–10,0 %
Northern Brewer is een van de Duitse hoog-alfazuur hoppen die favoriet zijn bij de thuisbrouwers, die de combinatie van zijn hoge bitterheid met een aangenaam aroma waarderen. Het is een traditionele soort voor de weinige Duitse bierbrouwerijen die nog bovengistend bier maken en wordt gewoonlijk gebruikt bij Altbier en Kölsch.
Eventueel te vervangen door: Perle en Magnum als bitterhop, Hallertauvariëteiten als aromahop.

Hallertau Perle (Duitsland)

Alfazuur: 5,0–7,0 %
Oorspronkelijk in Engeland opgekweekt van een Northern Brewer, bezit deze dual purpose hop een licht kruidig aroma en een gemiddeld percentage alfazuur. Zijn uitstekende bewaareigenschappen maken hem geliefd bij ambachtelijke brouwers.
Eventueel te vervangen door: Northern Brewer, Magnum als bitterhop, Hallertau variëteiten als aromahop.

Hallertau Spalt Select (Duitsland)

Alfazuur: 4,0–6,0 %
Deze, tegen ziekten resistente dochter van Hallertau Mittelfrüh en Hallertau Spalt, is beschikbaar sinds 1991. Zij(?) heeft een Spalt-achtig, kruidig aroma. Hij is in Amerika beperkt beschikbaar maar in ons land daarentegen heel goed verkrijgbaar.
Eventueel te vervangen door: Spalt, Hallertau variëteiten, Saaz.

Hallertau Spalt Spalter (Duitsland)

Alfazuur: 4,0–5,5 %
Deze edele hop met een Saaz oorsprong heeft een smaakvol aromatisch karakter is de op een na meest geteelde hopsoort van Duitsland. Zowel in Amerika als bij ons is hij niet zo goed verkrijgbaar. Hij heeft een pikant en kruidig aroma wat hem perfect geschikt maakt als aromahop voor Duitse Pilsners en Weizenbieren.
Eventueel te vervangen door: Tsjechische Saaz, Spalt Select, Hallertauvariëteiten.

Hallertau Tradition (Duitsland)

(deze hop is tijdelijk verkrijgbaar bij de Inkoopcommissie)
Alfazuur: 5,0–7,0 %
Nog pittiger en nadrukkelijker van smaak dan zijn neef Hersbrucker, wordt van deze variëteit gezegd dat hij een treffende gelijkheid vertoont met de moeilijk te vinden Mittelfrüh. Hij wordt in toenemende mate geaccepteerd door de Duitse ambachtelijke brouwers en is de perfecte aromahop voor Pilsener- en Weizenbier.
Eventueel te vervangen door: Hallertau Mittelfrüh (als je hem kunt vinden), Hallertau Hersbrucker, Liberty, Mt. Hood, Ultra, Crystal.

Kent Goldings (Amerika)

Alfazuur: 4,0–5,0 %
Deze ‘New World’-versie van de puur Engelse Ale hop is bijna gelijk aan de originele hop, al ontbreekt het hem aan een vleug van de overweldigende bloemachtigheid welke je vindt bij de hop die groeit in East Kent in Engeland. Hij is uitstekend geschikt als bitterhop, aromahop of voor beide doeleinden in alle Engelse bierstijlen zoals: Brown, Mild, Bitter en Pale Ales, Porter and Stout.
Eventueel te vervangen door: (in volgorde van voorkeur) Engelse East Kent Golding, Engelse Fuggle, Whitbread Goldings, Amerikaanse Fuggle of Willamette en Styrian Golding.

Liberty (Amerika)

Alfazuur: 3,0–6,0 %
Liberty is het in 1991 verschenen product van het Amerikaanse Hallertau kweekprogramma. Het is een fijne hop die in Amerika goed verkrijgbaar is (niet in ons land) en een goed alternatief vormt voor de moeilijk verkrijgbare Mittelfrüh. Deze uitstekende aromahop, welke een ‘zuster’ is van Mount Hood, Crystal en Ultra, is de moeite van het proberen zeker waard.
Eventueel te vervangen door: Crystal, Ultra, Mt. Hood, Hersbrucker of Tradition

Lublin (Polen)

Alfazuur: 3,0–4,5 %
Dit is een kloon van Saaz die in Polen groeit. Deze zacht-kruidige, harsachtige hop beschikt over de goede eigenschappen om als ‘all-purpose’ hop te dienen in alle soorten Continental Lagers*).
Het is bovendien een uitstekende aromahop voor tarwebieren.
Eventueel te vervangen door: Saaz, Spalt of Tettnang.
*) Continental Lagers: Pilsener bieren in Nederland, Duitsland, Denemarken etc. (niet in Engeland!)

Mt. Hood (Amerika)

Alfazuur: 4,0–8,0 %
Het eerste product van het Hallertau-kweekprogramma van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw. Deze zuster van Liberty, Crystal en Ultra vormt een adequate, overal (niet in ons land) verkrijgbare vervanger voor Mittelfrüh, ondanks dat de subtiele aard van het origineel ontbreekt.
Eventueel te vervangen door: Crystal, Liberty, Ultra, Hersbrucker, Tradition, Hallertausoorten.

Northdown (Ierland, Engeland)

Alfazuur: 7,2–9,0 %
Een geselecteerde eerste generatie van een kruising van Northern Brewer met een meeldauwresistente Duitse manlijke plant. Het is nu de derde meest prominente hop in Engeland en in Ierland de meest geteelde. Zijn relatieve hoge alfazuurgehalte en aangename smaak en aroma maken hem een uitstekende ‘all-purpose’ keus.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding of Fuggle.

Northern Brewer (Amerika, Duitsland, Engeland)

Alfazuur: 8,0–10,0 %
Northern Brewer is in Engeland opgekweekt van een Hallertau Mittelfrüh maar wordt nu voornamelijk in Amerika en in Duitsland geteeld. De Duitse soort is van een veel betere kwaliteit dan de Amerikaanse. Het meest bekende voorbeeld van zijn gebruik is het Anchor Steam Bier, waarin het de enige hop is. Als een van de oudste hoog-alfazuur hoppen (alhoewel niet volgens de hedendaagse eisen) is hij een naaste verwant van Perle en heeft hij zeer gewaardeerde eigenschappen als zowel bitter- en aromahop.
Eventueel te vervangen door: Perle.

Nugget (Amerika)

Alfazuur: 12,0–14,0 %
Een super-Alfazuur hop met een zwaar, kruidig aroma. Nugget is ontstaan uit een Brewer’s Gold en een hoog-alfazuur manlijke plant van het USDA. Hij is erg populair bij de microbrouwerijen maar wat minder bij de thuisbrouwers omdat er genoeg andere hoog-alfazuurhop verkrijgbaar is die wat fijner van smaak is.
Eventueel te vervangen door: Galena, Chinook of Cluster.

Phoenix (Engeland)

Alfazuur: 8,5–11,5 %
Evenals Admiral opgekweekt uit een zaailing van Yeoman. Hij vormt een uitstekend alternatief voor andere Engelse hoog-alfazuurvariëteiten.
Eventueel te vervangen door: Target, Yeoman of Admiral.

Perle (Amerika, Duitsland)

Alfazuur: 7,0–9,5 %
In Duitsland gekweekt als een ziekteresistente vervanger voor Hallertau Mittelfrüh is Perle een tamelijk populaire middel-alfazuur bitterhop. Hij wordt ook af en toe als een aromahop gebruikt vanwege zijn kruidige, aangenaam aromatische karakter. Hij is geschikt voor bijna elke biersoort behalve voor bleke lagerbieren.
Eventueel te vervangen door: Northern Brewer.

Pride of Ringwood (Australië)

Alpha acid: 7,0–10 %
Australië is een land dat vermaard is om zijn ongewone wild-stand en totaal onafhankelijke ecologie. Een ander voordeel is dat ziektes en plagen die hop kunnen treffen hier niet bestaan. Dit maakt Pride of Ringwood tot een van de weinige beschikbare totaal organische*) hopsoorten. Eens was het een hop met het hoogste alfazuurgehalte van de wereld en het is nog steeds de belangrijkste hop in het populaire Foster’s Lager.
Eventueel te vervangen door: Centennial, Galena of Cluster.
*) Organische hop: kennelijk wordt hiermee bedoeld dat bij de teelt van deze hop totaal geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Progress (Engeland)

Alfazuur: 5,0–7,5 %
Afgeleid van een Whitbread Golding is deze soort geïntroduceerd als een wat sterker alternatief voor Fuggle*). Hij heeft een aangenaam, subtiel aroma, en geeft een zachte, bescheiden bitterheid.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding, Fuggle of Whitbread Golding.
*) Fuggle is tamelijk gevoelig voor ziektes.

Saaz (Tsjechië, Amerika)

Alfazuur: 3,0–4,5 %
Als onbetwiste koning van de Pilsener-hop is Saaz de enige hop die gebruikt wordt in het oorspronkelijke (en nog steeds het beste) Pilsener van de wereld: Pilsner Urquell. Hij heeft een harsachtige, zacht kruidige smaak en aroma, delicaat en subtiel! De Tsjechische versie is veruit de beste, vergeleken met zijn Amerikaanse neef. Klonen ervan groeien in Polen (zie Lublin) en in Oekraïne. Perfect geschikt voor alle Pilsenersoorten. Eventueel te vervangen door: niet echt aanbevolen, maar als het niet anders kan, komen Lublin, Amerikaanse Saaz, Spalt, en de Hallertauvariëteiten in aanmerking.

Styrian Golding (Slovenië)

Alfazuur: 4,0–6,0 %
Styrian Golding is eigenlijk een Engelse Fuggle die herplant is; het warmere klimaat en de andere bodem van het vroegere Joegoslavië hebben hem begiftigd met een karakter dat helemaal van zichzelf is. Ondanks de naam van deze wereldberoemde en veel gezocht soort is deze hop geen familie van Golding. Een erg aangename hop met een grasachtig, bloemachtig karakter die meestal gebruikt wordt als bitterhop in Belgische Ales, en als aromahop in Engelse Ales.
Eventueel te vervangen door: Fuggle of Willamette.

Target (Engeland)

Alfazuur: 10,5–12,5 %
Met meer hectares beplant dan enige andere soort is Target de productieleider in Engeland, meer dan 40% van de jaarlijkse hopoogst voor zijn rekening nemend. Zijn hoge alfazuurgehalte maakt hem economisch in het gebruik, en hij heeft ook een zeer aangenaam aroma dat vergeleken kan worden met dat van zijn vader: Northern Brewer. Een toenemend aantal Engelse brouwers gebruikt hem nu behalve als ‘kettle hop’*) ook voor het dry hoppen.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding, Fuggle als aromahop, Yeoman of Admiral als bitterhop.
*) kettle hop: hop die toegevoegd wordt aan de kookketel, dus zowel aromahop als bitterhop, dit in tegenstelling met het dry hoppen, waarbij de hop wordt toegevoegd of aan het (na)gistende bier of bij het bottelen in vaten.

Tettnang (Amerika)

Alfazuur: 3,0–5,0 %
Een edele Duitse hop die herplant is in de Verenigde Staten.
Hij groeit beter en bevat meer van het karakter van de originele plant dan de meeste Europese varianten. Vanwege zijn zachte, licht kruidige aroma, is Tettnang een uitstekende aromahop voor Continental Lagers.
Eventueel te vervangen door: Spalt, Czech Saaz of Tettnang Tettnanger.

Tettnang Tettnanger (Duitsland)

Alfazuur: 3.0–5.0 %
Als de meest geschikte hop voor Duitse Pilsener bieren, is deze edele variëteit uit de Tettnangstreek van Duitsland aanzienlijk meer verfijnd dan de Amerikaanse versie. Hij heeft een mild, kruidig aroma en een fijne, delicate smaak.
Eventueel te vervangen door: Hallertau Mittelfrüh, Hallertau Tradition, Hallertau Hersbrucker, Spalt of Amerikaanse Tettnang.

Ultra (Amerika)

Alfazuur: 3,0–6,0 %
Ultra is het meest recente product van het Hallertau kweekprogramma en wordt beschouwd als de hop die van alle USDA-zusterhoppen het meeste overeenkomt met de Duitse Mittelfrüh. Zoals de meeste nieuwe soorten is beschikbaarheid nog minimaal, maar dit zal snel verbeteren als hij meer algemeen geaccepteerd wordt en er dus meer hectares mee beplant worden.
Eventueel te vervangen door: Liberty, Crystal, Mt. Hood, Hersbrucker of Tradition.

Whitbread Goldings (Engeland)

Alfazuur: 5,5–7,5 %
Dit is niet een echte Golding-variëteit. Whitbread Golding werd in Engeland in 1911 gekweekt d.m.v. een open bestuiving van een Bates Brewer. Deze hop trad meer op de voorgrond toen rond 1950 valse Meeldauw de oogsten van Kent Golding en Fuggle dramatisch reduceerde. Het is een goede ‘all-purpose’ aromahop, zij het dat hij wat minder delicaat is dan Kent Golding.
Eventueel te vervangen door: East Kent Golding, Fuggle.

Willamette (Amerika)

Alfazuur: 4,5–7,0 %
Als triploïde zaailing van Fuggle met eigenschappen die gelijk zijn aan de Amerikaanse Fuggle, is Willamette een zeer aange-name aromahop. Hij wordt veel gebruikt door de micro-brouwerijen en thuisbrouwers. Hij heeft een licht kruidiger karakter dan de Engelse Fuggle. Met veel hectares die met deze soort zijn beplant neemt hij meer dan 20% van de totale Amerikaanse commerciële productie voor zijn rekening. Eventueel te vervangen door: Fuggle, Styrian Golding, British Columbia Kent Golding. Wil je een veel betere vervanger, probeer dan East Kent Golding.

Yeoman (Engeland)

Alfazuur: 8,0–12,0 %
In 1980 geïntroduceerd als een aanvulling op Target in gebieden die met meeldauw waren geïnfecteerd, is Yeoman in toenemende mate geaccepteerd door brouwers die vooral zijn fantastische bewaarmogelijkheden waarderen. Het is bovendien een uitstekende bitterhop met aangename aroma-eigenschappen.
Eventueel te vervangen door: Target, Admiral of Phoenix.Referenties:
Daniels, Ray–Designing Great Beers
Snyder, Stephen–Brewmaster’s Recipe Manual
Garetz, Mark–Using Hops
Papazian, Charlie–New Complete Joy of Homebrewing, Homebrewers’ Companion
Fromm, Mayer-Bass Inc.–Guide to Hop Varieties
Hopunion USA Inc.–Guide to Hop Varieties
S.S. Steiner Inc.–Guide to American Hop Varieties, Vol. 3

Terug naar overzicht