Terug naar overzicht

De geboorte van een magneetroerder

tww december 2012
Door: John Westerveld

Op een clubavond werd er gesproken over het nut van een magneet-roerder. Men was het er over eens dat dit de beste manier was om je giststarter te maken. Maar ze waren zo duur, kon dit niet goedkoper?

Aan mij werd gevraagd of ik eens wilde kijken wat ik kon ontdekken / ontwikkelen. Nou, ik kan je zeggen dat, dat nog niet zo makkelijk was. Iedereen had het over het gebruik van een magneet uit de harde schijf van de computer. Nou, dus NIET.

ventilator met banaanvormige magneetOm de magneet in het midden van de motor te krijgen moet hij precies op het midden van de as zitten waar de magneet boven draait. Zo niet dan is de magneet excentrisch en slaat de roervlo door de fles.

Als je weet dat de vorm van de magneet uit de harde schijf de vorm van een banaan heeft, dan kan je wel raden hoe moeilijk het is om excact het midden te vinden van zo een magneet. Dus op zoek naar de geschikte magneet,vergelijken testen meten en passen.

Na lang zoeken een geschikte magneet gevonden, niet te geloven hoeveel soorten magneten er zijn. Maar goed obstakel 1 is genomen. Nu op naar obstakel nr. 2. De motor is het volgende item, welke motor en dan nog eens, hoe regel je hem? Overal gezocht en diverse regelaars gekocht aangesloten en… gefaald, hmmm.

Dan maar zoeken en bestellen in het buitenland, deze regelaar moest uit China komen. Laat ik op dit stuk grondgebied nou nog nooit zijn geweest (het enige stukje China wat ik ken is de Chinees Kota Radja hier om de hoek) maar goed, ik krijg hem binnen en ik sluit hem aan en wat denk je: dus ook niet wat ik wil. Dit was dan een speciale regelaar om de 12V computer ventilator stil en regelbaar in de snelheid te maken. De ventilator wordt wel iets in snelheid geregeld maar niet naar de snelheden die wij als brouwer graag willen hebben voor onze giststarter.

Maar goed, ik ben niet voor een ventilator te vangen, dus ik stap van 12 volt af en ga eens kijken in de wereld van de 230 volt (nou, ik kan je zeggen dat voelt heel anders als je de draden vast pakt).

Ook hier was het zoeken naar de regelaar die past op de magneetroerder. Hou op, schei uit, regelen kunnen ze allemaal, maar op welk niveau starten ze, blijven ze gelijkmatig draaien en zijn ze nog eens stil ook. Dat moet wel want als hij teveel herrie maakt in de keuken, moet je s’avonds (als je in bed ligt) aan je vrouw vragen of ze nog wat interessants heeft gezegd en dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben.

Ja hoor, ik heb de goede combinatie gevonden, een elektronische regelaar en de juiste motor om de magneet-roerder aan te drijven. Maar zet hier nou geen erlenmeyer op want dat is zonde van je erlenmeyer, we hebben nog een kast nodig.

Aangeboden: MagneetroerderWat te doen nr. 3 van welk materiaal gaan we hem maken?? Metaal? Nee, dat roest of het moet RVS worden maar we zitten in een crisis, dus te duur. Hout? Mmmm, goedkoop maar rot snel en niet hygiënisch. Dan watervast plaatmateriaal. Dit kan, maar moet wel dik genoeg zijn om bij het schroeven niet te splijten en alleen lijmen gaat niet: een keer stoten en hij ligt uit elkaar. Dan maar kijken in de kunststof hoek, ja hebbes, trespa en perspex, verbonden door aluminium hoeklijn en blindklinknagels.

En voila: ik heb een perfecte combinatie van prijs en produkt. Stil, regelbaar, hygiënisch, niet te groot of zwaar en een vaste kabel en geen losse adapter of trafo. Een magneet roerder waar ik trots op ben, tegen een niet te dure prijs van €60,=

 

Interesse?

Het verkrijgen kan op 2 manieren.

1. Ik neem hem mee naar de clubavond waar je hem kan kopen.

2. Je kan mij mailen: jh.westerveld@quicknet.nl.

Het eind product

Let op: kleur van de kast kan afwijken van foto!

Kijk hier maar even op:  http://youtu.be/609Luvau0yQ, dan weet je waar het over gaat. Dan zie je hem ook in actie. 

Terug naar overzicht