Artikelen
Terug naar overzicht | |
Brouwdag in Uitgeest |
tww maart 2025 |
![]() |
|
De geboorte van Zonnebock 2025Op een frisse maar veelbelovende ochtend verzamelden zes enthousiaste leden van amateurbierbrouwvereniging 't Wort Wat! zich in de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Dit keer niet om in hun eigen keukens of schuren een brouwsel op te zetten, maar om samen een volwaardige batch Zonnebock 2025 te brouwen onder begeleiding van ervaren brouwer Edwin. De aanwezigen – Marc, Peter, Bert, Rob en René, verdeeld over 2 ploegen (helaas was Bert Tas geveld door de griep) – wisten dat het een dag vol leerzame momenten, hard werken en bovenal veel bierplezier zou worden. Een warm welkom en introductieNa een hartelijke ontvangst door Edwin kregen we een korte introductie over de brouwerij en de installatie waarmee we die dag zouden werken. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij beschikt over een professionele brouwinstallatie met een capaciteit die aanzienlijk groter is dan wat de meesten van ons gewend zijn. Een mooie kans dus om ervaring op te doen met grotere volumes en geavanceerde technieken. De dag werd gestart met een rondleiding door de brouwerij, waarbij Edwin uitlegde hoe de verschillende onderdelen van de installatie werken en hoe het proces hier efficiënt wordt ingericht. Van de moutopslag tot de fermentatietanks en de stoominstallatie, alles had zijn eigen plek en functie in een goed doordacht systeem. Het brouwproces begint: schroten en maischenMet de theorie nog vers in het geheugen was het tijd om aan de slag te gaan. De eerste stap: het schroten van de mouten. Dit proces, waarbij de moutkorrels worden gebroken om de zetmelen beter bereikbaar te maken voor het maischen, gebeurde met een krachtige moutmolen. De geur van versgemalen mout vulde al snel de ruimte en zorgde voor een nostalgisch gevoel bij velen van ons. Vervolgens werd de geschrote mout in de maischketel gestort, waar het werd gemengd met heet water. Dit maischproces is essentieel voor de omzetting van zetmeel naar suikers, die later door de gist worden omgezet in alcohol. Tijdens het maischen werden de verschillende temperatuurstappen nauwlettend gevolgd om het beste resultaat te behalen. Hier kwam de ervaring van Edwin goed van pas, want een kleine variatie in temperatuur kan al invloed hebben op de uiteindelijke smaak van het bier. Filteren en koken: hoppen toevoegenNa het maischen werd de dikke pap van mout en water, het beslag, gefilterd. Het vloeibare deel – het wort – werd naar Koelen en vergistenNabeschouwing en vooruitblikNa een lange dag hard werken was het tijd om na te praten en te proeven van enkele andere bieren die in de brouwerij waren gebrouwen. Dit gaf een mooie gelegenheid om de dag te evalueren en alvast te fantaseren over de smaak van onze eigen Zonnebock. Deze brouwdag was niet alleen productief, maar ook een geweldige ervaring voor alle betrokkenen. Het samenwerken in een professionele brouwerijomgeving gaf ons nieuwe inzichten in het brouwproces en liet ons de kneepjes van het vak op een andere schaal ervaren. We kijken met veel plezier uit naar de botteldag en het moment dat we samen kunnen proosten op onze Zonnebock 2025! Namens de tweede biercommissie, |
|
Terug naar overzicht |