Terug naar overzicht

Grodziskie wedstrijd

tww maart 2025
Door: Gery Uijtenhaak

Al sinds lange tijd wordt er in Polen een wedstrijd voor thuisbrouwers gehouden, die draait om de bierstijl Grodziskie. Doel van de wedstrijd is om aandacht te vragen voor deze historische bierstijl. Niet alleen is het de enige echte Poolse bierstijl, het is ook nog eens een van de oudste Europese bierstijlen. Vermoedelijk werd dit bier voor het eerst gebrouwen in 1301. In 1994 werd de laatste batch gebrouwen. Het bier werd alleen gebrouwen in Grodzisk Wielkopolski.

Groziskie is een unieke bierstijl, gebrouwen met 100% gerookte tarwemout. Het was ooit bekend als de champagne onder de bieren, vanwege het hoge koolzuurgehalte. Het is een bleekgoud, kraakhelder bier met een licht rookkarakter in smaak en geur. Het hopkarakter speelt geen hoofdrol maar ondersteunt het moutkarakter. Gistprofiel is neutraal. Alcoholpercentage: 3-3,5%.

Na de herontdekking (er waren nog flessen over uit 1994) is met behulp van de Poolse vereniging voor thuisbrouwers het bier nieuw leven ingeblazen. Er is veel research gedaan, oude documenten gelezen, proefbrouwsels gemaakt. Die vervolgens getest zijn door mensen die het biertype zelf ooit gedronken hadden en mensen die voor het eerst kennis maakten met het bier. Met de uitkomst van al het onderzoek is het recept tot stand gekomen.

Grodzisz brouwerij
De oude brouwerij was in verval geraakt, maar stond er nog wel. De brouwerij is hersteld en er zijn nieuwe ketels geplaats. In 2015 is men in de oude brouwerij weer gestart met brouwen. Sindsdien is er veel moeite gestopt in het promoten van de bierstijl, waar de thuisbrouwcompetitie een grote rol in speelt.

Elk jaar doen er meer mensen mee. Vorig jaar waren er ruim 100 inzendingen. Naast Poolse thuisbrouwers doen er vooral Amerikaanse en Spaanse thuisbrouwers mee. Voor zover bekend heeft er nog nooit een Nederlandse inzending mee gedaan. Het zou mooi zijn als daar dit jaar verandering in komt, en wij de organisatie zouden kunnen verrassen met een flink aantal deelnemers uit Nederland.

Er zijn twee categorieën: de traditionele Grodziskie en een variatie op de Grodziskie. Dit laatste kan van alles zijn, mits het Grodziskie karakter aanwezig is. Zelf experimenteren de brouwers er ook lustig op los. Zo hadden zij vorig jaar een Grodziskie met ananas uitgebracht. Feitelijk is van alles toegestaan voor de variatie: kruiden, fruit, groente, bedenk het maar.

Er is sinds dit jaar ook een derde categorie: Grodziskie gebrouwen door commerciële brouwerijen. Ook zij mogen meedoen. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Inschrijven kan tot 3 juni via de website. Het bier moet uiterlijk 5 juni afgeleverd zijn. Je levert 5 halve liters in of 6 standaard flesjes.

Op de website zijn alle ins en outs van het brouwproces te vinden. Over de ingrediënten, maisschema, filtering, kookproces, vergisting, en zelfs hoe je het bier inschenkt. Onder het tabje Grodzisk Beer competition zijn alle regels te vinden. Website: https://www.browargrodzisk.com/en

Festival bij de Grodzisz brouwerij
Grodziskie is een bierstijl die beslist de moeite waard is om te brouwen. Wanneer je de originele gist gebruikt is het bier binnen 3 weken klaar voor consumptie. Het is een zeer doordrinkbaar bier met een unieke smaak/aroma. Bij Browar Grodzisk gebruiken ze een tarwemout die tijdens het eesten gerookt wordt. Dit proces zorgt voor rookflavour zowel in de smaak als in de geur. Deze mout wordt geproduceerd door een Tsjechische mouterij en is 10 PPM. De rookmout van Weyermann wordt na het eesten gerookt, en geeft daardoor minder rooksmaak af. Wanneer de hoeveelheid PPM van een andere mout hoger is, kan je de mout ‘verdunnen’ met gewone tarwemout. Je zou ook wel wat gerstemout kunnen gebruiken als je dat prettig vindt (gebruik dan op beukenhout gerookte mout), maar gebruik dan niet meer dan ⅓ van de stort.

Vanuit de brouwerij zijn ze zeer behulpzaam en willen graag antwoord geven op vragen. De originele gist is door de brouwerij aan White Labs gegeven, met als doel deze te bewaren en te verspreiden. Het is een seizoensgist en vanaf maart beschikbaar. Ik weet van Brouwmaatje dat zij gaan kijken of zij de gist kunnen inkopen.

De gist is volgens de brouwers een pareltje. Deze is bruikbaar voor zeer diverse bierstijlen. Elk graad verschil in vergistingstemperatuur geeft ander resultaat. Zo kan je er dus Grodziskie mee brouwen, maar ook bijvoorbeeld Baltic Porter, of zelfs Tripel. De vergisting gaat heel snel, maar het is geen diastaticus.

Het origineel wordt vooral met Tomiski hop gebrouwen, maar dat is hier niet te vinden. Lublinhop is een prima vervanger. Maar ook Hallertauer of Saaz kan gebruikt worden.

Zelf wil ik meedoen aan de wedstrijd. Wil je ook meedoen, dan kunnen we de bieren eventueel gezamenlijk versturen. Heb je interesse, laat het mij dan weten. Ik wil de verzending wel gaan regelen. Mogelijk heb ik misschien zelfs nog wat van de originele rookmout beschikbaar. Mailadres: g.uijtenhaak@ziggo.nl.

Terug naar overzicht