Terug naar overzicht

Penari nieuws, november 2023

tww november 2023
Door: Nico de Boer

Vorig jaar december werden de Penari's verrast met de gouden veer. Sindsdien kijkt de veer vanuit de woonkamer regelmatig uw schrijver aan met een blik van: “zou je niet weer eens wat gaan schrijven?”.

De veer heeft gelijk, het schrijven schiet niet op. Niet alleen het schrijven schiet niet op, ook de brouwhobby schiet niet op. De Penari's hebben het druk met banen, pubers opvoeden, hartkwalen en andere pijnen.

De maandagavond bieravond lukt op de een of andere manier meestal wel, het probleem zit 'm in het plannen van een brouwsel. Eenmaal gepland lukt het meestal ook wel. Zo hebben we begin november eindelijk een Quadruppel gebrouwen en in augustus een dubbelbok

Eerder schreven we dat we schoorvoetend en onder aanmoediging van een van de Penari's  met onze tijd probeerden mee te gaan door de Brewfather software te gaan gebruiken. Brewfather is gratis dus dat past wel bij de Penari filosofie maar alle interessante opties in Brewfather zijn alleen voor het premium account en dat kost natuurlijk geld. Zuinig als de Penari's zijn hebben we maanden het internet afgeschuimd naar kortingcodes voor Brewfather, totdat we ergens in augustus 20% korting te pakken hadden. Premium zijn we nu! Dus als eerste onze voorraad in Brewfather gezet, nou ja, na 1 avond zaten 80% van de mouten erin en moeten we nog steeds de hoppen en andere toevoegingen erin zetten.

Ook hebben we intussen een float (gekregen), zo'n dobber waarmee je realtime SG kan meten. Deze hebben we meteen gekoppeld aan Brewfather. Erg leuk om vanaf je vakantieadres de vergisting van onze Dubbelbok te volgen. Of al dat nieuwerwetse spul echt helpt moet nog blijken want helaas is in de dubbelbok een besmettinkje geslopen. Dat schijnt niet aan de techniek te liggen maar aan falende schoonmaak. Het bier smaakt een beetje naar meloen en we menen een Velponluchtje te kunnen ontwaren… toch maar gebotteld en over een jaar eens kijken wat het geworden is. Gelukkig kunnen we 18 november weer oldschool brouwen op de gezamelijke brouwdag, eens kijken of dat zonder bijsmaakjes en Brewfather lukt.

Aan projecten zijn we dit jaar niet toegekomen, we moeten nog steeds een 2e perenstout brouwen in het kader van Duurzamer brouwen. En ook innovaties aan de brouwinstallaties waren er dit jaar niet, de installatie is nog steeds hetzelfde.

Terug naar de gouden veer, die staat deze maand voor het laatst in de kast en kijkt toe hoe dit stukje geschreven wordt. We zijn bang dat hij volgende maand naar een ander baasje zal gaan verhuizen.

We zullen je missen, Veer!

Terug naar overzicht