Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 29-09-23

tww oktober 2023
Door: John Gouwerok

Hè hè, het was eindelijk zover: na 4 maanden weer in de boerderij en het beloofde een mooie avond te worden. Eerst werd een aantal nieuwe leden verwelkomd. Het is leuk te horen hoe en waarom ze bij het 't Wort Wat! terecht gekomen zijn.

De bestellingen van Polderbok 2023 werden beneden uitgeleverd. Er was fors besteld, alle 75 grote flessen waren al snel uitverkocht en nadat alles op de parkeerplaats was ingeladen, liep de zaal al snel vol. De opkomst was ruim 60 en dat hadden we de afgelopen 3 jaar niet meer gezien! Er waren 2 bieren op tap. Eén was de nieuwe Polderbok 23 die bij aansluiten van het fust  op de BBQ was mislukt en die toen niet meer te tappen was. Dat is opgelost en overgeheveld naar twee kleine fustjes, dus een tweede kans voor het bier. Het viel goed in de smaak.

Het tweede tapbier was een sterke blonde. Deze kan helaas niet meedoen voor de maandkei. Het was een commercieel gebrouwen bier van STEFAN HENDRIKS. Het schuimde fors, mogelijk omdat hij al eerder was aangeslagen bij de BBQ. Wel gewaardeerd met een zeven. Stefan, dank hiervoor.

Verder was er een spreker historicus Roel Mulder met een uitleg over waar toch al die verhalen over bier vandaan komen en klopt de geschiedenis wel? Wat is waar en wat is commercieel bedacht en dus een mooi verhaal maar biergeschiedenis?? Roel geeft een duidelijke uitleg.

Eind van dit jaar verschijnt het bokbierboek waaraan hij heeft meegewerkt. Het waren ook leuke verhalen. Er werden uit de zaal dan ook veel vragen gesteld waar  een duidelijk antwoord op kwam, waardoor duidelijk werd waar al deze verhalen en mythen op gebaseerd zouden kunnen zijn. En het werd al met al een leerzame avond. Ik adviseer dan ook een kijkje te nemen op zijn website waar meer verhalen staan, o.a. over het Kamper bier. Duidelijk een helder verhaal over de historie en het bieroproer uit 1478 bij Leeuwarden tussen Haarlemmers en Friezen. Als dit zijn manier van schrijven en vertellen is, kan ik zijn boeken van harte aanbevelen.

Dit was het weer, tot een volgende keer.
Jullie uitbater John.

Terug naar overzicht