Terug naar overzicht

Bierbitterballen

tww augustus 2023
Door: Patricia Talbot

Ingrediënten

  • 150 ml zelfgebrouwen Hertog Jan Grand Prestige kloon
  • 150 g pulled pork
  • 30 g bloem
  • 30 g roomboter
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • Peper en zout
  • 2 eieren
  • Paneermeel

Bierbitterbal
Instructies

  • Begin de dag met het maken van pulled pork of ander draadjesvlees op de BBQ. Nadat het vlees gaar is, hak je dit fijn. Ik heb de procureur die ik voor de pulled pork heb gebruikt, tijdens het garen besprenkeld met ons winnende Hertog Jan Grand Prestige kloon.
  • Nu gaan we de roux maken: verhit 30 gram roomboter in een steelpan. Voeg, als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer dit continu goed door elkaar. Laat de roux op een laag vuur een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren. Neem dan het bier en giet, terwijl je goed blijft roeren, langzaam 100 ml bier erbij. Je wilt een stevige roux krijgen, dus giet er niet te veel bier bij. Bij mij werd de roux heel snel vrij dik, dus ik heb er nog 40 ml extra bier aan toegevoegd. Voeg zoveel toe als nodig is.
  • Haal het steelpannetje van het vuur en roer het vlees door de roux, breng op smaak met de peterselie, peper en zout.
  • Giet de roux in een bakje en laat het afgedekt een nacht opstijven in de koelkast. 
  • Neem 2 diepe borden. Klop in een diep bord de twee eieren los en doe in het andere bord de paneermeel.
  • Rol de roux, met je handen tot kleine balletjes van ongeveer 20 gram (+/- 15 stuks).
  • Rol de balletjes eerst door de paneermeel, dan door het eimengsel en dan nog een keer door de paneermeel. Zorg ervoor dat de ballen aan alle kanten bedekt zijn met paneermeel, maar maak de laag paneermeel niet te dik. Een te dikke laag paneermeel komt de smaak van de bitterbal niet ten goede.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot een temperatuur van 170˚C.
  • Frituur de bitterballen in de olie tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten.

Bitterballen en bier
Mocht je geen zelf gebrouwen bier hebben, dan kan je ook een ander krachtig en moutig bier (stout, barley wine, dubbel, bockbier) gebruiken. Drink er hetzelfde bier bij voor een intensere smaakbeleving.

Eet en drink smakelijk!

Terug naar overzicht