Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de Inkoopcommissie |
tww april 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Heel langzamerhand begint er een beetje een zomerweertje aan te komen. Tijd om weer eens een zomerbiertje te brouwen. Zelf denk ik dan altijd aan een witbier. Heel vroeger was dat zo'n beetje het enige speciaalbier dat je op een terras kon kopen. Voor de toenmalige thuis brouwer was het niet echt een brouwoptie met als reden: ‘te simpel’, ‘geen smaakexplosie’ of ‘niet genoeg alcohol’. Tegenwoordig zie je het biertype bij steeds meer brouwerijen terugkomen. Wel meestal met exotische ingrediënten die het niet altijd lekkerder maken. Onderstaand recept is een beproefd witbier. Niet een echte Belgisch wit maar een grensgevalletje. Wel een echt lekker wittig biertje wat vooral in een warm zonnetje prima de dorstige keel laaft. Je kan met de basis van dit recept alle fruitige kanten op die je maar zou kunnen of willen bedenken. Ook kruiden kunnen heel goed. Niets houd je tegen. Ik ken zelfs een variant met hazelnootpasta die nog prima te doen was. Groeten, Recept voor aprilWittigReceptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerking van de brouwerDe aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind-SG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |