Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Clubkampioenschappen 2023 |
tww maart 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hieronder alvast de 2 wedstrijdbieren voor 2022: Pale Ale (Klasse A)Algemene kenmerkenEen Pale Ale (GB) is een bovengistend amberkleurig Engels bier met 4,5 – 5,6 % alcohol. Uiterlijke kenmerkenGoud tot amber. Helder (tweeschijn is toegestaan). Ongelijkmatige, vaak dunne schuimkraag door het lage koolzuurgehalte. GeurassociatiesMatig sterk hoparoma, traditioneel van typische Engelse variëteiten, maar andere worden ook gebruikt. Daarnaast een medium tot medium sterke moutgeur, vaak samen met karameltonen. Medium laag tot medium hoog fruitige esters. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig BasissmaakDe basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet, soms zoutig (door mineralen uit het brouwwater). SmaakHoppig, fruitig, licht moutig. Vaak ook licht karamel. Het matig sterke hopkarakter (bloemig, kruidig, aards, harsig), is afkomstig van typisch Engelse variëteiten (maar Europese en Amerikaanse variëteiten worden ook gebruikt). De hopsmaak en bitterheid mogen de moutige smaken niet domineren. Ook moutige smaken als noot en biscuit kunnen aanwezig zijn. De fruitigheid is licht tot medium, soms van peer of banaan. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig. BodyDe body is medium. MondgevoelHet mondgevoel is plakkerig, harsig. Het koolzuurgehalte is laag tot gemiddeld, voor op fles afgevulde Pale Ales ligt dit vaak hoger. Zwaardere versies kunnen een licht alcoholwarmend mondgevoel hebben. NasmaakDe nasmaak is droog (zeker bij water met een hoog sulfaatgehalte), bitter, moutig en complex. Een mooi samenspel tussen hop- en moutsmaken. OpmerkingenEen Pale Ale (GB) is iets voller en alcoholischer en soms ook bitterder dan een (Ordinary of Best) Bitter. Dit type wordt ook wel Strong Bitter genoemd. Technische kenmerken
Russian Imperial stout (klasse D)Algemene kenmerkenEen Russian Imperial Stout is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak, met een alcoholpercentage van 7,5 – 11,0 Vol%. Uiterlijke kenmerkenZeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim Koolzuurgehalte is tamelijk hoog. GeurassociatiesSterke geur van gebrande zwarte mout. Fruitig, rozijnen-, vijgen- en krentengeuren kunnen voorkomen. Droppig, hoppig, soms iets zurige toetsen door de gebrande mout. Rijke en complexe aroma's door het gebruik van geroosterde granen, fruitige esters, hop en alcohol. Het gebrande moutkarakter geeft associaties met koffie, donkere chocolade en is matig tot sterk. Fruitige esters zijn medium tot matig sterk aanwezig. Hoparoma is zeer laag tot vrij sterk. Hogere alcoholen kunnen aanwezig zijn. BasissmaakDe basissmaak is sterk bitter, zoetig tot zoet, soms iets zurig. SmaakDe smaak is sterk geroosterd, bitter zoetig en gebrand. Bittere chocolade, karamel, cacao, koffie, hopbittere smaakindrukken zijn herkenbaar. Vol en complex en vaak heel intens, met variabele hoeveelheden van geroosterde mout/granen, moutig, fruitige esters, hopbitterheid en alcohol. Medium tot agressief hoge bitterheid. Medium tot vrij sterke hopsmaak. Matige tot agressief sterke gebrande moutsmaken van chocolade, cacao en/of sterke koffie Alcoholgehalte duidelijk herkenbaar. Geen diacetyl. De balans en de intensiteit van smaken kunnen worden beïnvloed door veroudering van het bier. BodyDe body is medium tot vol, het is een degustatiebier. Alcoholwarmend. MondgevoelHet mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium. NasmaakDe nasmaak is sterk moutig, bitter gebrand, gebrande bitterheid tot droppig. Soms iets zurig. Alcoholwarmend. OpmerkingenDe bittere smaak wordt door een relatief hoog restsuikergehalte iets gemaskeerd. Technische kenmerken
Aanmelden van de wedstrijdbieren
Inleveren wedstrijdbierenOp de clubavond van oktober. Keuring van de wedstrijdbierenOp de clubavond van november. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |