Artikelen
Terug naar overzicht | |
Een grote gewaagde trede hoger |
tww november 2022 |
![]() |
|
In 2021 heb ik de stap gezet om mijn bier commercieel in de markt te zetten. Ik krijgt hierbij hulp van mijn zwager Arie Laarman. Naast het zelf creëren van recepten en (thuis)brouwsessies met vrienden verzorg ik regelmatig op vrijwillige basis workshops bij Brouwerij De 7 Deugden. Veel leden zullen ook de wens hebben ooit zijn of haar zelfgemaakte biertje in het schap van de supermarkt of op de tap in het bierlokaal te zien staan. Zo is dat voor mij niet anders geweest. Het is een behoorlijke grote stap waar nogal wat bij komt kijken. En je moet het zeker niet doen met de gedachte er rijk van te worden. De hobby, of liefde voor het maken van speciaal bier, moet te allen tijde voorop blijven staan. ![]() Als geboren en getogen Heemstedenaar is het mijn bedoeling om jaarlijks een aantal bieren te produceren met Heemstede als inspiratiebron. Dan bedoel ik niet zozeer de recepten maar meer de geschiedenis van de plaats. Zo is de Merlet een Heraldisch wezen waarvan er zich zeven in het wapen van Heemstede bevinden. Zie hier de geboorte van een merk met bijbehorend logo. De kroon staat bovenop het wapen. Als contractbrouwer brouw ik nu mijn bier op grote schaal in Hillegom bij Brouwerij Klein Duimpje van Erik Bouman. en we beide bieren het komende jaar commercieel uitbrengen. Van het eerste bier, het Glippers Gerstenat, had ik al in 2020 en 2021 een proefbatch gebrouwen (De Glip was tot 1653 een buurtschap van Heemstede). Ook bij het creëren van dit recept, een American Pale Ale, ben ik in de boeken gedoken. De (term) APA is pas rond 1980 ontstaan volgens de geschriften, dus ben ik een recept gaan creëren met een vergelijkbaar smaakprofiel gebaseerd op een ouder bier. Hierdoor ben ik op het idee gekomen om gebruik te maken van enkele toevoegingen w.o. kalmoeswortel, gember en zoete sinaasappelschillen. Ik heb getracht een lekker fris doordrinkbare APA te maken. Sommigen zullen de toevoegingen en zeker de kruiden wat beter en sneller proeven dan anderen. In ieder geval is het bier zo geworden zoals ik graag wilde. ABV: 5.2% - IBU: 27 - EBC: 10 |
|
Terug naar overzicht |