Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||
Recept ‘Fantasy’ (2) |
tww november 2022 | ||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||
Dit recept is een variatie op het recept van “Celosia Fantasy” Naam: ‘Celosia prut(s)bier’ Makers: Celosia brew brothers. (Martien van Stijn en Peter van den Bosch) Zelfbedacht recept, gebrouwen op 3 September 2021 Doel: lekker fris en blond biertje. De eerste batch ‘Fantasy’ was erg lekker, dus dan nog maar een keer een receptvariant in elkaar ‘geprutst’. Aanpassingen
Recepthoeveelheid: 15 liter Ingrediënten
MaischenMouten afwegen en schroten 15 l maischwater opwarmen tot 69,0 °C (iets meer liters dan eerste batch ‘fantasy’) Mout storten en dan 60 min. bij 67,0 °C (blijven roeren) Opwarmen tot 78,0 °C en 10 min. aanhouden 78,0 °C Doel SG maischen: 1,093 SG (22,8 °Brix; 22,1 °P) Filteren en spoelen10,0 l spoelwater opwarmen en filterbed ermee spoelen Doel SG in kookketel: 1,055 SG (13,9 °Brix; 13,5 °P) KokenTotale kooktijd: 75 min. 20,0 g Fuggle (ca 4.5%) bij 60 min. voor einde koken in de hopmand 40,0 g Cascade (4,5 %) bij 15 min. voor einde koken, in nylon hopzakje met kookknikkers als ballast om drijven te voorkomen NB: bij alles in de (tweehaaks)hopmand moet je persen om de hopbloemen ‘onder water’ te krijgen en dat benadeelt de afgifte van smaakstoffen van aromahop Cascade. Doel SG einde koken: 1,065 SG (16,2 °Brix; 15,8 °P) KoelenKoeling in stelling brengen en aanzetten Gistvat spoelen en ontsmetten Wort koelen tot < 23 °C Gist entenGiststarter maken (hydrateren) van ca. 100 ml in minifles van 200 ml. steriel en weer afgekoeld water. Gistkorrels bij schroten alvast uit koeling halen om op temperatuur te komen en in minifles storten. Omschudden en dat na 10 min. opnieuw en daarna nog 5 min. rust Koelen tot < 23 °C en vervolgens wort in gistingsvat storten. Starter toevoegen. Gistvat sluiten en fors schudden om p.p.m. zuurstof in wort te verhogen Gistvat waterslot erop. Vergisting starten Klimaatcel op 18 °C instellen (in gistvat = ca. 2 °C warmer) Na 1 week overhevelen naar mandfles en klimaatcel naar 20 °C BottelenNa 2 weken mandfles (bij SG 1016 ) Bottelsuiker 6 gram / liter oplossen in 300 ml steriel en afgekoeld water. Temp. 20 °C aanhouden in klimaatcel Na twee weken een paar flessen 48 uur koud gezet en geproefd. Doel bereikt (zie boven)! Vervolgens alles in de koeling gelagerd. Prima biertje, schuimt goed! Weinig zoetje en iets troebel, fris biertje met een licht zuurtje. Prima doordrinker! Opmerkingen van de brouwer
|
|||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |