Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||
Recept ‘Fantasy’ (1) |
tww oktober 2022 | ||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||
Recept “Celosia fantasy” (1) Makers: Celosia brew brothers (Peter en Mathijs van den Bosch) Zelfbedacht recept, gebrouwen in juni 2020 Doel: lekker fris en blond zomerbiertje Recepthoeveelheid: 15 liter Ingrediënten
MaischenMouten afwegen en schroten 13,5 l maischwater opwarmen tot 69,0 °C mout storten en dan 60 min. bij 67,0 °C (blijven roeren) opwarmen tot 78,0 °C en 10 min. aanhouden78,0 °C doel SG eind maischen: 1,093 SG (22,8 °Brix; 22,1 °P) Filteren en spoelen10,0 l spoelwater opwarmen en filterbed ermee spoelen doel SG in kookketel: 1,055 SG (13,9 °Brix; 13,5 °P) Kokentotale kooktijd: 75 min. 20,0 g Styrian Goldings (3,8 %) bij 60 min. voor einde koken 40,0 g Cascade (4,5 %) bij 15 min. voor einde koken doel SG einde koken: 1,065 SG (16,2 °Brix; 15,8 °P) Koelenkoeling in stelling brengen en aanzetten gistvat spoelen en ontsmetten Wort koelen tot ca 23 °C Gist entenZakje droge gist ( 11,5 gram ) bij schroten uit de koeling en op temperatuur laten komen gist (T-58 - SafBrew Specialty Ale) - Fermentis gekoeld wort (ca 23 °C) in gistvat storten en korrelgist erop strooien even flink doorroeren om gist op te lossen en wort iets te beluchten VergistenGistvat sluiten en waterslot erop. Vergisting starten Klimaatcel op 18 °C instellen (in gistvat is het ca. 2 °C warmer) na 1 week overhevelen naar mandfles en klimaatcel naar 20 °C mandfles met steriel gekookt water iets bijvullen om lucht in mandfles te beperken BottelenNa 2 weken overhevelen naar mandfles (bij SG 1018) Bottelsuiker 6 gram / liter oplossen in 300 ml steriel en afgekoeld water. Temperatuur 20 °C aanhouden in klimaatcel Na twee weken een paar flessen geproefd en doel bereikt (zie boven). Dat is lekker!! Daarna de helft in de koeling gezet en de andere helft op 20 °C gehouden en pas 2 weken later in de koeling om smaakverschil te testen. Dat was niet nodig! Bier koud lageren na 2 weken hergisting bij 20 °C op fles is goed! Opmerkingen van de brouwer1 - We hebben gemerkt dat we bij maischen en koken best wel veel vocht verliezen en zijn daarom later onze liters bij de start in de recepten al een beetje gaan aanpassen t.o.v. wat de brouwsoftware aangeeft. Dat heeft tot gevolg dat we het doel van 15 liter in de mandfles nu niet haalden en we die dan met gekookt (en afgekoeld) een beetje bijvullen. Waarom? Je wilt geen luchtkamer boven het bier in de mandfles want daar zit zuurstof in die de smaak van het bier nadelig beïnvloedt. Die moet je zo klein mogelijk maken onder het waterslot. 2 - Wij laten het bier 2 weken in de mandfles rijpen en laten die dicht om reden van besmettingsgevaar en om er geen verse lucht bij te laten. We gaan dus niet voortdurend bemonsteren, maar als na de 2 weken het SG 1018 of lager is kunnen we bottelen. Bij hogere SG loop je kans op ‘bommetjes’ en moet je nog wachten met bottelen. Zit je op het randje (1018) dan is iets verdunnen als je toch suiker toe moet voegen een oplossing. Dus bijv. i.p.v. 300 ml water om de suiker op te lossen, dan 1 liter gebruiken. |
|||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |