Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hoe brouw ik |
tww september 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inleiding. Afhankelijk van het biertype wat ik wil gaan brouwen selecteer ik het juiste profiel en de verhouding kraanwater/ RO water. Hoe kom je nu aan RO water? Er zijn mij, hier in de buurt, 2 plaatsen bekend waar je het 24/7 kan tappen, dat zijn handelsonderneming Verbaas Boekweitstraat 32 Nieuw Vennep en Pompe speciaal reiniging Meer en Duin 56H Lisse. Deze verkopen het per 100 liter voor +/- € 2,50 (contactloos pinnen om muntje te bekomen) als je minder tapt is het verzoek om de rest in het riool te laten lopen omdat anders de pomp continu blijft lopen. Recepten.
![]() |
datum: | 17 september 2022 |
van: | Guus van der Veek |
klasse: | A |
stijl: | International Pale Lager |
Beschrijving
Toevoegingen: Vergistingsprofiel Ale: Waterprofiel: |
Recept gegevens
batchgrootte: | 20 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.5 % |
begin-SG: | 1053 |
eind-SG: | 1011 |
EBC (kleur): | 6.0 |
EBU (bitterheid): | 19.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 67 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Swaen Pilsner - Pilsmout | 3450 g | 3 EBC | Leverancier: The Swaen | |
Maisvlokken | 1000 g | |||
CaraPils | 490 g | 25 EBC | Leverancier: Weyermann | |
Rijsthulzen | 250 g | |||
Rijstevlokken | 75 g | |||
Galena hopbloemen | 8 g | 60 min. | 14.2 α | Bloemen |
Galena hopbloemen | 11 g | 10 min. | 14.2 α | Bloemen |
Gistvoeding (Yeast Nutrition) | 2 g | 10 min. | Leverancier: Wyeast | |
Iers Mos (Irish Moss) | 5 g | 10 min. | ||
Safale K-97 | 2 pk | Leverancier: Fermentis | ||
Gedemineraliseerd water | 24 l | |||
Gedemineraliseerd water | 7 l |
Maischschema
52 °C | 67 °C | 75 °C |
10 min. | 60 min. | 10 min. |
Je kan dit bier ook als ondergister brouwen met W34/70 of WLP940 om de zwavelsmaak er in te krijgen die je mist met K97.
Zoals hierboven te zien is gebruik ik gistvoeding van Wyeast dit geeft echt betere resultaten bij de vergisting het is 42,5 gram en je hoeft het niet in ene te gebruiken zoals bij een ander merk.
Een ander recept dat gewaardeerd werd was mijn Stone & Wood Pacific Pale Ale deze was te proeven op de BBQ maar dan met de hop Sabro.
Het advies is: gebruik hier echt Galaxy voor, deze hop is echt de enige correcte voor dit recept.
Stone & Wood - Pacific Ale - Clone
datum: | 17 september 2022 |
van: | Guus van der Veek |
klasse: | A |
stijl: | Australian Style Pale Ale |
Beschrijving
Hopstand Vergistingsprofiel: Ale |
Recept gegevens
batchgrootte: | 21 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 5.4 % |
begin-SG: | 1050 |
eind-SG: | 1009 |
EBC (kleur): | 10.0 |
EBU (bitterheid): | 26.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Swaen - SWAEN©ALE | 3500 g | 8 EBC | Leverancier: de Swaen | |
Havervlokken | 440 g | |||
Tarwemout (4 EBC) | 440 g | 4 EBC | ||
Rijsthulzen | 50 g | |||
Galaxy | 16 g | 15 min. | 14 α | Pallets |
Iers Mos (Irish Moss) | 5 g | 10 min. | ||
Gistvoeding (Yeast Nutrition) | 2 g | 10 min. | Leverancier: Wyeast | |
Safale US-05 | 1 pk | Leverancier: Fermentis | ||
Gedemineraliseerd water | 21 l | |||
Gedemineraliseerd water | 9 l |
Maischschema
50 °C | 64 °C | 72 °C | 78 °C |
15 min. | 40 min. | 20 min. | 10 min. |
Voor beide bieren gebruik ik dus 100% RO water omdat dit lichte bieren zijn.
Nog een laatste opmerking over Brewfather: Het lijkt erop dat ze aandelen in de gistfabrikanten hebben want het advies is vaak aan de hoge kant. Ik gebruik deze site https://stchiellus.mbse.eu om een reëlere hoeveelheid te krijgen.