Artikelen
Terug naar overzicht | |
Tussenstand project ‘Verbeter je eigen bier’: APA |
tww augustus 2022 |
![]() |
|
De kwaliteitscommissie (KC) heeft begin maart 2022 een project opgestart om leden de gelegenheid te bieden bier te brouwen, dit bier te laten keuren en vervolgens, met de verkregen terugkoppeling vanuit de keuring, het bier nog eens te brouwen. In afstemming met de Clubkampioenschapscommissie, die het jaarlijkse clubkampioenschap organiseert, is gekozen voor een American Pale Ale (APA). Dit is een redelijk eenvoudig bier om te brouwen maar eventuele foutjes zijn goed te detecteren. Op de clubavond van maart heeft de KC een zeer uitgebreide lezing gegeven over dit bier, waarin ook de aanbevelingen van Gordon Strong (voorzitter van de BJCP) werden meegenomen. Het clubblad van april was nagenoeg geheel gewijd aan de APA, inclusief het recept dat door de KC samengesteld is om dit bier te kunnen brouwen. Het project was bedoeld om leden in de gelegenheid te stellen een dubbel pakket aan ingrediënten te bestellen; het eerste pakket direct na uitgifte te brouwen, vervolgens na rijping het bier te laten keuren en dan, met de verkregen terugkoppeling van de keurmeester, het tweede pakket te gaan brouwen. Als KC hopen we ook dat een aantal (tweede) brouwsels mee gaan doen aan het clubkampioenschap 2022. Hierin is de APA het door de wedstrijdcommissie benoemde speciale bier. Het recept van de APA uit dit project is ontwikkeld in de applicatie ‘Brewfather’ voor een batch van 20 liter en gebaseerd op het brouwen met een ‘Grainfather’. Na uitlevering van de pakketten (dank aan Brouwmaatje!) is er gebrouwen en op 6 juli vond de keuring plaats van 13 eerste brouwsels. Alle bieren zijn gekeurd aan de hand van BKG-beschrijving van de APA met het daarbij behorende keuringsformulier. Iedere deelnemer kreeg zijn keuringformulier met op- en aanmerkingen terug en waar nodig vergezeld van wat adviezen om het volgende brouwsel te kunnen verbeteren. Uit de keuringen zijn een aantal zaken duidelijk naar voren gekomen:
Omdat er bij een aantal bieren wat op te merken viel wat betreft het schuim en de schuimstabiliteit, willen we graag nog even wat punten aanhalen die invloed hebben op het schuim. Volgens de onvolprezen Jacques Bertens zijn de volgende zaken van belang voor een beter schuimhoudbaarheid:
Wellicht is de lage schuimhoudbaarheid van de bieren vooral naar de punten 3, 4, 6 en 7 terug te leiden. De andere punten zijn volgens een keurmeester in het recept wel afgedekt. Verder wil de KC wat betreft het schuim, nog even wijzen naar het artikel van Gery Uijtenhaak van november 2017: Schuimvorming en schuimstabiliteit: do's & don'ts. De deelnemers kunnen nu hun tweede brouwsel gaan brouwen met de feedback die ze van de keurmeesters gehad hebben. De meesten zullen dat thuis gaan doen op een passend moment of tijdens de gezamenlijke brouwdag van 3 september. Op 3 september kunnen alle leden van 't Wort Wat! die interesse hebben om dit biertype te brouwen ook een APA gaan brouwen. Echter, dan wordt een iets ander recept/pakket toegepast, nl. een Sierra Nevada Pale Ale. Het biertype ‘Amercan Pale Ale’ is één van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Wil je meedingen naar de titel ‘clubkampioen’ dan is dit een bier dat je zeker moet inleveren om kans op die titel te maken. We hopen als KC dat zoveel mogelijk leden meedoen met het clubkampioenschap. Temeer omdat je van de feedback over je ingeleverde bieren weer veel kan leren. Dit project is nagenoeg afgerond. Nog niet helemaal, want we willen nog wel graag te weten zien te komen wat de scores zullen zijn van de APA's die ingeleverd worden voor het clubkampioenschap. Als we daarvan de resultaten kunnen analyseren, weten we of dit project iets heeft opgeleverd voor wat betreft de doelstelling ‘Verbeter Je Eigen Bier’. Tot slot willen we Ron Visser, Nico van Kampen en Walter Bakker hartelijk bedanken. Zijn hebben zich belangeloos ingezet om alle aangeboden APA's vanuit dit project te keuren. De Kwaliteitscommissie. |
|
Terug naar overzicht |