Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept: Mild |
tww juni 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Jamil Zainasheff (BYO) De term ‘Mild’ stond in het begin voor jong, vers of ongerijpt bier, net zoals we deze termen gebruiken voor kaas. De term had niets van doen met hoe sterk of donker het bier was. Net zoals kaas, was Mild bier aanzienlijk goedkoper dan de gerijpte bieren, vanwege het kostbare rijpingsproces. Hierdoor was het bier zeer populair. Tegenwoordig staat ‘Mild’ voor lichtgehopte en niet bittere bieren, hoewel de prijs ook nog een factor is. De populariteit van het bier stamt uit de tijd dat bier brouwen gecommercialiseerd werd. In die tijd waren de bieren met de beste kwaliteit gedurende lange tijd gerijpt, minstens een jaar maar vaak ook veel langer. Dit betekende dat de waarde die dit bier vertegenwoordigde lange tijd vastgezet was: een jaaropbrengst moest worden gebrouwen en opgeslagen. Als je dan ook nog bedenkt dat accijnzen vooraf moesten worden afgedragen is duidelijk dat dit een dure exercitie was. Een nieuwe handel ontstond: rijke mensen kochten voorraden Mild en lieten dit rijpen, waarna het met winst verkocht werd aan pubs. Dit gerijpte bier was soms wel tweemaal zo duur als Mild dus veel mensen dronken Mild en dit beïnvloedde de smaak van het publiek. Soms werd een kleine hoeveelheid gerijpt bier aan de Mild toegevoegd waardoor men een smaakvoller bier verkreeg dat toch nog betaalbaar was. ReceptTechnisch Fiche
Ingrediënten
Werkwijze
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |