Artikelen
Terug naar overzicht | |
Clubkampioenschappen 2022 |
tww maart 2022 |
![]() |
|
Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘Verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk. Hieronder alvast de twee wedstrijdbieren voor 2022: APA (klasse A)Algemene kenmerkenEen American Pale Ale is een hoppig blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenGeel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld. GeurassociatiesMatig tot sterk hoparoma (citrus grapefruit, marmelade,) meestal door drooghoppen van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl. SmaakGemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig), meestal afkomstig van typisch Amerikaanse hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van drooghoppen. Het hopkarakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en -bitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium sterk. BasissmaakDe basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet. BodyDe body is medium. MondgevoelMogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog. NasmaakDroog, zoetig. Fruitig, marmelade, citrus hoppig. OpmerkingenOnderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hopvariëteiten, een vaak lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten. Barley Wine (klasse D)Algemene kenmerkenEen Barley Wine is een (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8 tot 12,0 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenKleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkend tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal. GeurassociatiesVolle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door drooghoppen), complexe, vaak kruidige geur. Complex, met een rijke, moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en/of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk, met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogde kersen, vijgen of pruimen. SmaakDe smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout)bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid. Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau. BasissmaakDe basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter. BodyDe body is vol, het is een degustatiebier. Sterk alcoholwarmend. MondgevoelHet mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar. NasmaakDe nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid. OpmerkingenDe Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten Aanmelden, inleveren en keurenAanmeldenAanmelden van de wedstrijdbieren zal zoals gebruikelijk vanaf eind augustus via de website plaatsvinden.
InleverenDe wedstrijdbieren kunnen worden ingeleverd op de clubavond van oktober. Wij gaan ervan uit dat inleveren weer op de clubavond kan. KeuringDe keuring van de wedstrijdbieren zal plaatsvinden op de clubavond van november. |
|
Terug naar overzicht |