Artikelen
Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Celosia Nep Chouffe = La Chouffe kloon (variant) |
tww januari 2022 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In ’t voorjaar van 2021 vonden we bij toeval onderstaand recept in een Facebookrubriek. Da's leuk om te maken, maar die Wyeast 3352 Ardennes die de brouwerij in Belgie gebruikt, is moeilijk te krijgen, ook duur en alleen vloeibaar te koop. En een gist met een onvoorspelbaar grillig gedrag. Een afwijking van 1 °C in de gisting geeft al een ander bier. Dus wat dan? Onderstaand het prijswinnende recept van Ernst de Moor en Ernest ter Kuile, zie https://www.twortwat.nl/i-9ap5cz/recepten#a_Tripel Maar we hebben uit het recept voor ‘Lasjoef’ van Jan Wurpel het idee gehaald om T58 Safbrew specialty ale als gist in te zetten. Die gist kennen we, want al eerder met succes gebruikt. Jan Wurpel had ook kruiden gebruikt en daar hebben wij weer van af gezien. Kruiden? Laat maar, daar schiet je gauw mee door! En je moet ervan houden, wij niet… Dit is het recept van Jan Wurpel, zie https://www.twortwat.nl/i-9ap5cz/recepten?id=220 En zo ontstond het recept voor ‘Nep Chouffe’, een mix van beide beschreven recepten, wat leidde tot een bijzonder lekker, fris biertje. Checklist voor Celosia Nep ChouffeRecept van 't Wort Wat! database, 1e prijs ONK 2007 met een andere gistOmgerekend naar 15 ltr., onze batchgrootte Doel EBC 3 - 4
Hoppen
*OPM 2: De hoeveelheid hoppen was niet zo groot en paste in de hopmand, ook door de korrels die minder volume in nemen. Bij andere recepten maken we soms gebruik van een extra hopzak voor de late aromahop als de hopmand te vol wordt, want erin persen vermindert de afgifte van smaakstoffen.
*OPM: We hadden T58 net boven 0 °C bewaard in de koeling (van een vorig brouwsel twee weken eerder) en hebben een afgestreken eetlepel slurrie gebruikt om 's te zien hoe dat gaat t.o.v. droge korrelgist. Die wel eerst op temperatuur gebracht voor het maken van een giststarter en enten!
*OPM: Na wat langer lageren wordt ‘Nep Chouffe’ helderder en bij uitschenken blijft de gistneerslag aan de bodem plakken. *Helemaal helder krijgen lukt met T58 trouwens nooit. Recept Celosia Nep Chouffe
Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwer
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |