Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||
Clubkampioenschappen |
tww oktober 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||
A: Porter (klasse B), een echt Engels bierPorter is een oude biersoort. Het komt in teksten van rond 1730 al voor. Algemeen wordt aangenomen dat het zijn naam dankt aan de dragers (porters) in Londen, die het veel gedronken zouden hebben. Er is echter ook een theorie dat het uit het Schots komt. Van oorsprong was het mengbier. In pubs werd het uit drie verschillende vaten gemengd. In 1722 werd door Harwood begonnen met het in 1 vat bij de pub aan te leveren, mogelijk kreeg het toen de naam Porter. In de 18e eeuw was Porter in Engeland en Ierland een populair bier. Later werd het verdrongen door stout. Pas sinds een tiental jaren is men het weer beginnen te brouwen, vooral door de opkomst van kleinere brouwerijen. (Bron: Presentatie Porter en Stout door Nico Mes, oktober 2004) B: Tripel (klasse C)Dit jaar ook in het project verbeter je eigen bier. De typeaanduiding Tripel komt uit Vlaanderen. De oorsprong van de term is onbekend. De twee belangrijkste theorieën zijn dat het woord Tripel de sterkte van het bier weergeeft. Hoe meer kruisen, hoe sterker het bier. Mogelijk verwijst het naar het alcoholpercentage, respectievelijk 3, 6 en 9%. Volgens Michael Jackson is de eerste Sterke Pale Ale die geassocieerd kan worden met deze aanduiding, gebrouwen in de vroege jaren 1930 door Hendrik Verlinden van “De Drie Linden” brouwerij te Brasschaat. In die tijd zochten brouwers naar een bier om te concurreren met de bleke lagers uit Zuid Duitsland. In 1932 heeft Verlinden voor eigen brouwerij een Sterke Pale Ale geproduceerd onder naam Witkap Pater. Dit bier is nu bekend onder de naam Witkap Tripel van brouwerij Slagmuylder in Ninove. Deze brouwer heeft het merk overgenomen na sluiting van de brouwerij “de Drie Linden”. Verlinden adviseerde in die tijd de paters van Westmalle, en zij kwamen met hun Tripel onder de naam Superbier. Het was een sterk blond bier en was zeer waarschijnlijk gebaseerd op een blond bier van de monniken. In 1956 werd het recept aangepast door broeder Thomas, de toenmalige hoofdbrouwer van Westmalle. Er werd meer hop toegevoegd en het kreeg toen de naam Tripel. Het recept is sinds die tijd ongewijzigd gebleven. De stijl van Westmalle Tripel en de naam is op grote schaal gekopieerd, bijna iedere brouwer heeft een bier van dit type in zijn programma. Westmalle stond aan de basis en wordt wel ‘de Moeder van alle Tripels’ genoemd. (Bron: presentatie clubavond februari 2010 door Theo van Eijden) Kenmerken van deze bierenPorterAlgemene kenmerkenDe Porter is (zeker van oorsprong) een echt Engels donker bovengistend bier met beperkt geroosterd karakter.Uiterlijke kenmerkenLicht tot donkerbruin van kleur. Helder tot licht wazig met een gebroken witte tot beige blijvende schuimkraag. GeurassociatiesHet geroosterde karakter is duidelijk en neigt naar chocolade. Heeft eventueel ook een normale moutgeur (karamelachtig, graanachtig, broodgeur, nootachtig en/of toffee-achtig). Zwak tot matig fruitig. Smaak
BasissmaakBitterig tot bitter zoetig soms iets zoutig. BodyMedium. MondgevoelMatig koolzuur, plakkerig, zwak metaal.NasmaakEen droppige, cacao-achtige, bitterige tot bittere nasmaak met ook karamel, droog uitlopend. Opmerkingen
Technische kenmerken
TripelAlgemene kenmerkenEen Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenBlond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog. Geurassociaties
SmaakSamenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl. BasissmaakDe basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter. BodyDoor het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body is relatief licht voor een bier met zoveel alcohol. MondgevoelHet mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan. NasmaakEsters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter. OpmerkingenMeest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines. Technische kenmerken
AanmeldenAanmelden via de website zoals gebruikelijk, vanaf eind augustus
Inleveren
KeurenDe keuring van de wedstrijdbieren vindt plaats op de clubavond van november. |
|||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |