Artikelen
Terug naar overzicht | |||
Weer eens wat nieuws, januari 2021 |
tww januari 2021 | ||
![]() |
|||
Door: Douglas Felmann met korte inleiding van Dennis van Rijswijk In mijn zoektocht naar noviteiten kwam ik terecht op de website van Craft Hardware (www.crafthardware.de). Deze Duitse website heeft een keur aan, zo op het oog in ieder geval, hoogwaardige brouwapparatuur en benodigdheden. Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de electrische BIAB oplossing, compleet met professionele tri-clamp koppelingen. Op de site stond ook een interessant blog bericht dat ik graag (met toestemming van Craft Hardware) met jullie deel. Fermenteren in een NC-vat Deel 1: de grondbeginselenDe NC Keg Fermenter Blog Artikel Serie: Deel 1: De basis Deel 2: Temperatuurregeling Deel 3: Drooghoppen Voors en tegens van fermenteren in een NC-vatLaten we, voordat we naar binnen, even stilstaan bij de vraag waarom we in een frisdrankvat zouden willen vergisten. De belangrijkste voordelen die ons te binnen schieten zijn:
Wanneer ik grotere batches wil brouwen, gebruik ik twee vaten voor de fermentatie. Dat geeft je ook de kans om te experimenteren met verschillende giststammen en dryhop-profielen met hetzelfde wort. Let op: ik beschouw de lange en slanke vorm van het vat niet als een negatief op de schaal van de eigen brouwerij. Grote brouwerijen kunnen de voorkeur geven aan bredere fermentoren om de hydrostatische druk op de wortkolom bij het brouwen van bier te minimaliseren, omdat de druk tijdens de fermentatie de neiging heeft om de esterontwikkeling van het fermenterende wort te verminderen. Voor een fermentor van deze grootte kan ik me niet voorstellen dat er drukproblemen zijn. Aanbevolen apparatuur
Als je je afvraagt of je kunt gisten in een vat zonder CO2-tank en -regelaar, is het korte antwoord ja. Maar je zult wel wat trucjes moeten gebruiken om het wort te rekken of je flessen te vullen. Plaats de fermentor hoog op een tafel en sluit een buis met picknickkraan, bottelstaaf of overzetbuis aan die onder de bodem van het vat uitsteekt. Zo kunt u de zwaartekracht gebruiken om af te vullen. Om de stroming op gang te brengen, helpt het als er al wat druk in het vat wordt opgebouwd. Dit kan het beste gedaan worden met een spinklep voordat de vergisting eindigt. Anders moet je een hevel gebruiken. Uiteindelijk is het veel gemakkelijker om een CO2-fles aan te sluiten op het vat, en ik neem aan dat de meeste brouwers die route zullen gebruiken. Proces
Tot slot
Afbeeldingen © Craft Hardware en gebruikt met toestemming |
|||
Terug naar overzicht |