datum: |
4 december 2020 |
gepubliceerd: |
Craft Beer and Brewing |
klasse: |
A |
stijl: |
ESB |
Recept gegevens
batchgrootte: |
10 l. |
kooktijd: |
60 min. |
alcoholpercentage: |
5.1 % |
begin-SG: |
1.051 |
eind-SG: |
1.012 |
EBC (kleur): |
0.0 |
EBU (bitterheid): |
35.0 |
Brouwhuisefficiëntie: |
75 % |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Maris Otter |
1900 gr |
|
5 EBC |
Leverancier: Thomas Fawcett and Sons |
Kristalmout |
120 gr |
|
120 EBC |
|
Kristalmout |
120 gr |
|
170 EBC |
|
East Kent Goldings |
15 gr |
60 min. |
5.4 α |
Bloemen |
East Kent Goldings |
11 gr |
30 min. |
5.4 α |
Bloemen |
East Kent Goldings |
11 gr |
10 min. |
5.4 α |
Bloemen |
East Kent Goldings |
8 gr |
|
5.4 α |
Bloemen |
Wyeast 1968 London Ale |
1 pk |
|
|
|
Maischschema
67 °C |
78 °C |
60 min. |
5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Gebruik voor het spoelen voldoende spoelwater tot je ongeveer 12-13 liter wort overhoudt (≈ 3-4 liter). Als alternatieve gist kan je Notthingham gist van Lallemand gebruiken.
Smaakimpressie
ESB is een duidelijk Engels bier, met een aanzienlijke moutcomplexiteit, een vrij hoge BU/SG verhouding en gebruik van Engelse smaak/aromahop en giststammen.
|