Artikelen
Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Brouw es een biertje voor je moeder... |
tww november 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Er zijn ondertussen al iets meer dan 20 aanmeldingen voor de brouwwedstrijd. We hopen dat zich nog meer brouwers aanmelden. Dat kan nog steeds. Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat je zelf een recept maakt, om uiteindelijk uit te komen bij een Export Stout met onderstaande technische gegevens:
Een mooie uitdaging dus!De moutDe mouten die voor een Export Stout gebruikt kunnen worden: Pale ale mout, brown malt, amber mout, crystal mout, chocolade mout , zwarte mout De hopEast Kent Goldings of andere traditionele Engelse hop. De gistEen van de traditionele Engelse Ale gisten. Tip van de brouwer van Poesiat en Kater: speel vooral met de mogelijkheden in de hoeveelheden van de (Engelse) mouten , voor een heel mooi mout profiel in het bier. Tip: kies een gist met een niet te hoge vergistingsgraad. Bijlage 1: moutenThomas Fawcett
The Swaen
Bijlage 2: omschrijving enkele hopsoortenEast Kent GoldingsEind 18de eeuw ontwikkeld uit de variëteit Canterbury Whitebine. Vernoemd naar de boer/kweker, Mr. Golding. Een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Mag alleen zo heten als deze daadwerkelijk uit oostelijk deel van Kent komt. Is goed als bitterhop en late hopping. Smaak en aromaDe aroma's van East Kent Goldings zijn bloemig, licht kruidig (niet groen), honing en aards. KenmerkenKruidig, honing, aards. Bittering kenmerkenWorden omschreven als zoet, zacht en honingachtig. Smaak intensiteit: 6/10 GoldingsIs een oude variëteit, met zijn oorsprong in Kent. Omvat een groep van diverse variëteiten, bekend als Cobbs, Amos early bird, Eastwell, Mathon. Ook een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Is goed als bitterhop en late hopping. Bijzonder goed in combinatie met Fuggle. Smaak en aromaDe aroma's zijn bloemig, licht kruidig, honing en aards. KenmerkenKruidig, honing, aards. Bittering kenmerkenWorden omschreven als zoet, zacht en honingachtig. Smaak intensiteit: 6/10 FuggleIn 1861 ontdekt in een hopveld in Kent. Uitgebracht in 1875 door Mr. Fuggle uit Brenchley in Kent (in Slovenië gekweekt als Styrian Goldings). Is goed als aromahop en als drooghop. Smaak en aromaHeeft een delicaat, muntachtig, grasachtig en licht bloemig aroma. KenmerkenMuntachtig, bloemig, aards. Bittering kenmerkenWordt omschreven als mooi rond, klassiek en groene thee. Smaak intensiteit: 6/10 BullionBullion werd in 1919 gekweekt (Wye College, Kent) uit zaad dat werd verzameld uit een open bestuiving van wilde Manitoban (Canada). Het is een krachtige, lange, conventionele variëteit die grote kegels produceert die gemakkelijk te plukken zijn. Kan als bitterhop gebruikt worden, maar geeft een wat harde bitterheid. Smaak en aromaPittige, kruidige smaak met overwegend donkerrood fruittonen. KenmerkenZwarte bes, kruidig. Bittering kenmerkenDuidelijke 'New World'-kenmerken die een pittige, kruidige smaak produceren met overwegend donkerrood fruittonen. Het heeft een sterke smaak bij gebruik als drooghop, die sommigen als hard beschouwen. Wordt vaak gebruikt voor donkere bieren. Smaak intensiteit: 8/10 Bijlage 3: overzicht geschikte korrelgistenFermentis Safale S-04Dit is een Engelse ale gist. Deze gist vormt een compact sediment en zal dus resulteren in een helder bier. Niet zo clean als de US-05 want produceert wat meer hogere alcoholen. Het grote voordeel hier is de hoge uitvlokking die ideaal is voor vat- of flesgeconditioneerde bieren. Door het compacte sediment is deze gist goed toe te passen in cilindrisch-conische tanks. De schijnbare vergistinggraad is matig, ongeveer 75%. Het temperatuurbereik loopt van 12-25 °C, maar optimaal is 15-22 °C. S-04 kan gebruikt worden voor Engelse Pale Ales (inclusief Bitters), Engelse Milds en Browns, Engelse IPA, Brown Porter, Robust Porter, Baltic Porter*, Foreign Extra Stout*, Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout en Strong Ales zoals Barley wines. Lallemand Windsor Ale YeastWindsor Ale gist een algemene variant van een Engels Ale gist. Je kunt gewoon bijna alle bieren brouwen die ook met de Fermentis S-04 vergist zouden kunnen worden. Het produceert een matige hoeveelheid esters en geeft een frisse gistachtige smaak. Het opgegeven temperatuurbereik voor deze gist loopt van 17-21 °C. Flocculatie is zeer gering. Koel opslaan of het toevoegen van klaringsmiddelen worden aanbevolen om sedimentatie te bevorderen en een helder bier te krijgen. De vergistinggraad wordt omschreven als matig. Typische toepassingen zijn: fruitige Britse Ales met volle body, Mild Ale, Cream Ale, American-Style Hefeweizen, American-Style Wheat Ale, Engelse Pale Ale, Amber en Red Ales, Scottisch Ale, Strong Scotch Ale, Brown Ale, Porter, Stouts, Weizen en Hefeweizen. Lallemand Nottingham Ale YeastDit is het manusje van alles onder de giststammen en een al lang in de handel zijnde droge gist. Deze gist is makkelijk in het gebruik en een beetje fluctuatie in temperatuur tijdens de vergisting kan niet echt kwaad. Over het algemeen levert het een clean, fris, droog en helder bier op. Niet vreemd want de flocculatie en vergistinggraad zijn hoog. Door het lage ester profiel is deze gist ook goed in te zetten als vervanging voor een Amerikaanse West Coast gist. Zeker als je een beetje koel vergist. De gist werkt het beste tussen 14° 21°C. Blijf aan de lage kant voor een schoon bier. Warmer produceert zoals gebruikelijk meer esters en fenolen. De gist werkt zelfs nog goed bij 12 °C waardoor je met deze gist ook goed ondergistende bieren kunt brouwen. Dit is een reden waarom veel mensen deze gist bij de hand houden als backup-optie. Een onder -of bovengistend karakter, waar je terecht komt is volledig afhankelijk van de vergistingtemperatuur. Houd er rekening mee dat, als je van plan bent een ondergistend bier te brouwen, je meer gist dient te gebruiken. 1 zakje per 20 liter is dan onvoldoende. De gist heeft ook een vrij hoge alcoholtolerantie. Toepasbaar voor Mild Ale, Golden Ale, Blond Ale, Bitter, Pilsner**, Vienna, Pale Ale, Amber en Red Ales, ESB, IPA, Altbier, Strong Ale, Barleywine, American Style Brown Ale, Dry en Imperial Stouts, Schwartzbier** Thuisbrouwers zetten deze gist ook wel in voor Rochefort klonen. Mangrove Jack M15 Empire AleTe gebruiken voor Scottish Heavy Ales, American Amber Ales, Sweet Stouts etc. Een bovengist geschikt voor een verscheidenheid van ales met een veel body. Indien gebruikt op de juiste temperatuur geeft Empire Ale gist zeer karaktervolle en smakelijke esterige aroma's die doen denken aan rijp donker fruit. Er dient extra aandacht besteed te worden aan de hoeveelheid te gebruiken hop teneinde een mooie balans te vinden ten opzichte van de zoetheid van het bier. Met name bieren met een hoog begin-SG vallen nog al eens zoet uit vanwege de matige vergistingsgraad. Een lagere maischtemperatuur kan helpen meer vergistbare suikers te vormen ten einde een minder zoet bier te krijgen. Kenmerken
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |