Artikelen
Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kölsch |
tww juni 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een Kölsch is een bovengistend blond Duits biertype uit Keulen. Algehele indruk: een schoon, helder, droog, delicaat gebalanceerd bier, meestal met een zeer subtiel fruit- en hopkarakter. Ingetogen moutigheid leidt tot een aangenaam goed gedempt en frisse afdronk. Een hele mondvol, wat eigenlijk neerkomt op lekker fris bier. Dit bier wordt vers gedronken. UiterlijkDit bier heeft een bleek/lichtblond tot blond/geel uiterlijk en is zeer helder. Kölsch heeft een gemiddeld koolzuurgehalte en een delicate witte schuimkraag die mogelijk niet aanhoudt. AromaEen Kölsch heeft een laag tot zeer laag moutaroma met een zoetig karakter en een aangenaam, subtiel fruitaroma afkomstig van de gist (het bier heeft weleens een appel-, kers- of peeraroma). Sommige giststammen kunnen een licht wijnachtig of zwavelig karakter geven. Het bier heeft een laag bloemig, kruidig hoparoma. Over het algemeen is de intensiteit van aromaten vrij subtiel en toch gebalanceerd, schoon en fris. SmaakZachte, ronde smaak met een mooie balans tussen de zachte moutsmaak, een licht fruitige zoetheid van de vergisting en een lage tot matige bitterheid met een schone, droge afdronk. De fijne droogheid komt door het lage restsuikergehalte. De hopsmaak kan variëren van laag tot matig hoog. De meeste hebben een gemiddelde tot lage intensiteit en hebben een bloemig of kruidig karakter. Is soms licht moutig, met af en toe een zeer lichte toets van brood of honing. Kan een licht wijnachtig, mineraal of zwavelig accent hebben dat de droogheid en smaakbalans accentueert. Anders heeft een Kölsch erg schone smaak zonder diacetyl of hogere alcoholen. MondgevoelKölsch heeft een medium-licht (dun) tot medium body (de meeste zijn medium-licht) en een medium tot middelhoog koolzuurgehalte. Het mondgevoel is overigens vloeiend, droog en lekker doordrinkbaar. Karakteristieke ingrediëntenVoor Kölsch worden veelal de traditionele Duitse hopsoorten gebruikt (Hallertau, Tettnang, Spalt of Hersbrucker). Duitse pils- of palemout geven dit bier de echte Kölsch smaak. Overigens kan er tot 20% tarwemout worden gebruikt, maar dit is vrij zeldzaam in authentieke versies. Voor de vergisting is een schone gist met een hoge vergistingsgraad wenselijk. Technisch fiche
Kölsch-KonventionKölsch blijft voor altijd Kölsch. Op 6 maart 1986 zijn 24 Kölschbrouwerijen in Keulen en omgeving overeen gekomen om deze Duitse bierspecialiteit te beschermen. Deze overeenkomst werd bezegeld door het tekenen van de Kölsch-Konvention. Dit document, uniek in de Duitse bierindustrie, is gedeeltelijk gebaseerd op een rechterlijke beslissing uit 1980. De uitspraak bepaalde dat Kölsch niet alleen een biersoort is, maar ook een oorsprongsbenaming. Zo kan Kölsch alleen worden gebrouwen en verkocht door brouwerijen in Keulen, met uitzondering van brouwerijen die Kölsch al jaren brouwen, ook al waren of zijn ze niet in Keulen gevestigd. Het doel van het Kölsch-verdrag is om te voorkomen dat buitenlandse brouwerijen slechte of verwaterde Kölsch brouwen die de naam en stijl absoluut geen eer aan doen. Het verdrag creëerde ook bindende mededingingsregels en richtlijnen voor de leden van de brouwerijvereniging van Keulen. De Kölschbrouwerijen accepteerden deze regels graag. Een Kölsch is een mooi bier voor een lekker warme zomerdag. Als je ook je eigen Kölsch wil brouwen kun je deze twee recepten uitproberen. Deze recepten staan overigens ook op de site van de vereniging en zijn eerder samengesteld door de inkoopcommissie. Bronnen
Kols
Receptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Zuurkuls
Recept gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwerAls je liever met droge gist brouwt dan is Lallemand Danstar Nothingham een mogelijkheid. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |