Artikelen
Terug naar overzicht | |
Covid-19: Time4Kveik |
tww juni 2020 |
door: Eelco van der Snoek Een echte introductie behoeft de Kveik gist vandaag de dag niet meer. Er is veel informatie te vinden en het voordeel is overduidelijk: snelle vergisting. Met de juiste temperatuur is de hoofdvergisting binnen een paar dagen gereed. Interessant, maar wat doet die snelle vergisting met de smaak? Een goed brouwsel bestaat tenslotte uit een fraai samenspel van de heilige drie-eenheid: mout, hop en gist. Hieronder de proefnotities van een viertal Kveik gisten: Aurland, Ebbenhaus, Hornindal, Opshaug. Eén brouwbatch van 20 liter is na het terugkoelen van het wort verdeeld in vier 5 literbatches met de hiervoor genoemde gisten. De vier vijfliter emmers zijn geplaatst in een bak met water, waarbij de Sous-vide stick de ideale Willie Wortel danwel MacGyver oplossing was voor het behalen van de hoge vergistingstemperatuur. De rest is te lezen in onderstaande aantekeningen. Met dank aan Rudy Wagemans, de geestelijk vader van dit project.
![]() |
|
Terug naar overzicht |