Artikelen
Terug naar overzicht | |
Clubkampioenschappen 2020 |
tww maart 2020 |
![]() |
|
Voor dit jaar staat er bij de Clubkampioenschappen, maar een wedstrijdbier op het programma. Het wedstrijdbier voor dit jaar is een Saison (klasse A). SaisonAlgemene kenmerkenUiterlijke kenmerkenDe kleur is blond tot goudkleurig. De helderheid is tweeschijn tot helder. De schuimkraag is romig, glasplakkend. Het koolzuurgehalte varieert van laag tot zeer hoog. GeurassociatiesEen Saison heeft een bloemige, citrusachtige hopgeur. Daarnaast kan er een kenmerkend muf, kelderachtig aroma aanwezig zijn (afkomstig van Dupont gist, vaak ook gebruikt door andere Saison brouwers). Kruiden kunnen aanwezig zijn en de complexiteit verhogen, maar mogen de balans niet verstoren. Een licht zurig aroma wordt soms ook waargenomen, maar mag de andere eigenschappen niet overheersen. Een Saison heeft een licht moutig karakter. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn. SmaakDe smaak is zacht moutig, fruitig (citrus) en kruidig. Ook een typisch muf, kelderachtig karakter kan worden waargenomen, afhankelijk van de gebruikte gist. Alcohol is laag tot gemiddeld aanwezig in de smaak. Kruiden en een lichte zuurheid kunnen aanwezig zijn, maar mogen het ‘aardse’ karakter niet aantasten. Een Saison heeft een hoge vergistingsgraad en is droog tot licht zoetig. De hopbitterheid is duidelijk aanwezig, zeker in combinatie met de hoge vergistingsgraad. BasissmaakDe basissmaak is bitter, droog tot licht zoetig, soms iets zurig. BodyDe body is dun tot medium. MondgevoelHet mondgevoel kan samentrekkend zijn door de hoge vergistingsgraad, de zuurgraad, en het vaak hoge koolzuurgehalte. De alcohol veroorzaakt een licht warmend mondgevoel. Verfrissend. NasmaakDe nasmaak is zeer droog (door de hoge vergistingsgraad), fruitig (citrus) en soms kruidig of muf. De bitterheid blijft lang hangen. OpmerkingenSoms lichte associatie met geuze door het droge, zurige, scherpe en muffige karakter. Maar geen spontane vergisting. Technische kenmerkenBegin SG: 1035 – 1053
![]() Het wedstrijdbier wordt zoals gewoonlijk gebrouwen op een van de clubbrouwdagen bij de fam. Duivenvoorden in Lisserbroek, dit jaar op de brouwdag in mei. Maar thuisgebrouwen bieren doen natuurlijk ook mee, dus schroom niet en lever in. Naast de wedstrijdbieren mogen de bieren uit alle klasse (A, B, C, D en V) op de clubavond van september worden ingeleverd. Per klasse worden de bieren beoordeeld en worden er punten gegeven. Behalve voor het wedstrijdbier (Saison) worden er voor de klasse A-C en B-D ook prijzen uitgereikt voor de nummers 1, 2 en 3 (voor de uitslag worden de lichte gekleurde bieren uit klasse V bij A-C ingedeeld en de donkere bieren bij B-D). Zoals jullie weten geldt voor het clubkampioenschap dat er minimaal één wedstrijdbier in de puntentelling moet zijn opgenomen om in aanmerking te komen voor de titel CLUBKAMPIOEN. Het Inschrijfformulier komt begin augustus weer op de website. Het ingevulde formulier samen met 2 flesjes inleveren op de betreffende clubavond. Zie ook het wedstrijdreglement clubkampioenschap op de website. Flesjes kunnen worden ingeleverd op de clubavond van 25 september en de keuringsavond is op de clubavond van 30 oktober. De inschrijving sluit op zondag 22 september. Bronnen
Namens de clubkampioenschapcommissie, |
|
Terug naar overzicht |