Artikelen
Terug naar overzicht | |
De zoektocht naar Sahti |
tww januari 2020 |
![]() |
|
Beste leden van ‘t Wort Wat, Zoals vele bierbrouwers kom ik graag op bierfestivals om meer te leren over voor mij nog onbekende bieren. Deze liefde is ontstaan tijdens een bezoekje met mijn familie aan een Brussels bierfestival. Tegenwoordig probeer ik twee keer per jaar in het buitenland een bierevenement te bezoeken. Na een mooi weekend Barcelona ben ik thuis verder op zoek gegaan naar Sahti. Jan Wurpel bleek er een mooi stuk over te hebben geschreven. Helaas had hij het bier nooit zelf gebrouwen. Mijn zoektocht ging verder. In Nederland bleek Sahti niet te worden verkocht. Buiten de grenzen moest ik mijn ontdekkingsreis voortzetten. In april 2019 stuurde ik bierbrouwerij 22 Brewing in Slovenië een bericht met de vraag of hun Sahti bier ook in onze omgeving te verkrijgen was. Als reactie kreeg ik van Ales en Maya, de eigenaren van 22 Brewing, een uitnodiging om dit type bier bij hen in Slovenië te komen brouwen! Dit moest natuurlijk even bij mij landen. In juli heb ik Maya een berichtje gestuurd, dat ik hun aanbod niet kon laten liggen. Het was een uitdaging om in zeven dagen tijd een reis te maken naar hun brouwerij én alles te willen zien en mee te maken. Ales en Maya bleken het meest bijzondere echtpaar wat ik ooit ontmoet heb! Op onze vereniging moesten we nog even aandringen bij de uitbater, maar gelukkig hebben jullie op de clubavond in september 2019 de Sahti mogen proeven. Ik geef de uitleg er nog even bij: “Jullie drinken een oud Finlands bier, dat erom bekend staat niet al te lang houdbaar te zijn. Probeer dit recept niet zomaar zelf te maken, want een bier met jeneverbes, jenevertak en broodvergisting kan snel mis gaan als je het niet op de juiste wijze verwerkt. Geniet en bedenk dat je dit niet snel weer zult drinken!”. Heel verrassend werd het bier afgelopen december voor de wisselkei met een 4e plek beoordeeld. En dat is iets wat ik totaal niet verwacht had. Als ik jullie nog een laatste boodschap mee mag geven: ga naar evenementen of brouw bier met mensen die je niet zo goed kent, zodat je weer met nieuwe inzichten thuiskomt. Dan brouw je misschien wel een keer hét ultieme biertje! Proost, |
|
Terug naar overzicht |