Artikelen
Terug naar overzicht | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van het gas af: Inductiebrouwen |
tww maart 2020 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In het clubblad van maart 2017 schreef ik het artikel: “Verbod op verkoop van grote gasbranders”. Hier ging het over het verbod naar aanleiding van het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit gebaseerd op de wettelijke eisen in het Besluit gastoestellen en de diverse Europese normen. De branders zijn onderzocht op de aanwezigheid van een vlambeveiliging, de instellingsmogelijkheid voor de primaire verbrandingslucht, eventuele roetvorming, kwaliteit van de verbranding, vlamontsteking en –stabiliteit, koolmonoxidevorming, de wettelijke vereiste opschriften op het toestel en op de verpakking en ten slotte de gebruiksaanwijzing. Enige tijd waren deze branders schaars te verkrijgen in de uitverkoop maar enkele maanden later waren en nog steeds zijn ze weer gewoon verkrijgbaar. Als je als fabrikant maar in de gebruiksaanwijzing vermeld, ” Zonder vlambeveiliging” en “Voor gebruik in open en goed verluchte ruimtes” dan voldoe je weer aan de Europese regelgeving en is schijnbaar weer alles OK. Tegenwoordig speelt de energietransitie een grote rol in het maatschappelijk debat en ik denk echt wel dat de, al dan niet verre, toekomst vooral in het teken van elektriciteit zal staan. Nu brouw ik zelf al 7 jaar op gas. Er is geïnvesteerd in een brander die ik voorheen van iemand leende en de tweede hands emaille weckpannen zijn vervangen door iets grotere RVS exemplaren. Met een schuin oog heb ik als eens gekeken naar zo’n “all-in-one” systeem maar het ouderwets roeren in grote pannen vind ik nu juist de charme van het brouwen. Iets anders dat mij tegenhoudt is het in mijn ogen te geringe vermogen van de elektrische sets. Wanneer ik weer eens over de schouders van een brouwer in zijn ketel kijk tijdens het koken valt het mij iedere keer op dat er niet echt rollend gekookt kan worden. (Correct me if I’m wrong) Okee, het oppervlak van het wort is in beroering maar het lijkt slechts op een beetje sudderen.
De waarden uit bovenstaand tabelletje geven mij als elektrotechnicus ook niet echt een comfortabel gevoel; Haalt men de 1°C temperatuurstijging per minuut tussen de maischstappen tijdens het maischproces? Hoe lang duurt het tot het wort kookt? Hoe gaat het als je ’s winters in een koude schuur brouwt? Natuurlijk kan je de je ketel isoleren met schuim of een speciale isoleermantel zoals de Grainfather Graincoat. Enfin, ondanks de goede resultaten die veel brouwers met deze systemen bereiken mag het duidelijk zijn dat een “all-in-one” elektrische brouwset niet mijn “ding” is. Toch wilde ik eigenlijk wel van het dure flessengas af. LPG viel ook al af vanwege de benodigde dure gasdamptank. Ooit had ik al eens geprobeerd op een 2000 Watt elektrisch kookplaatje te brouwen maar dat was geen succes. Tijdens het maischen was de temperatuur erg moeilijk in de hand te houden en was er steeds sprake van het doorschieten van de temperatuur. Ook het aan de kook brengen van 25 liter wort ging niet lukken. De temperatuur bleef steken op 99°C. De oorzaak hiervoor was het geringe contactoppervlak tussen kookplaatje en weckketel. Ik was dus nog niet van het gas af… tot ik een artikel in Brew Your Own las dat ging over het brouwen op inductie. Mijn interesse was gewekt! Inductie in het kortIk zal kort houden maar voor hen die niet precies weten wat inductie is even een korte uitleg: Simpel gezegd is inductie een methode om elektrische energie om te zetten in warmte. Een inductie kooktoestel bestaat uit een behuizing (bij voorkeur van metaal) met daar in een ventilator, een grote spoel van koperdraad, een stuk stuurelektronica en een kookoppervlak van glas. Dat is het. Geen conventioneel verwarmingselement, geen brander of ander verwarmingselement. Dus waar komt de warmte vandaan? De elektronica in het toestel stuurt een flinke hoogfrequente stroom door de koperen spoel. Hierdoor ontstaat een sterk wisselend magnetisch veld. Dit veld veroorzaakt op moleculair niveau wrijving en trillingen in het magnetisch materiaal van de bodem van een pan die zich in dit magnetisch veld bevindt. Voor wie zich nog iets van zijn natuurkundelessen kan herinneren: De Weissgebiedjes in het magnetiseerbare materiaal worden heel snel van richting veranderd waarbij warmte vrijkomt. Verder gedraagt de bodem van de pan zich als een enkele kortgesloten winding van een transformator waarin een flinke stroom loopt die ook warmte genereert. Alle warmte wordt dus opgewekt in de bodem van de pan zelf en niet in het verwarmingselement. Grootte telt wel degelijkHoewel ik in eerste instantie dacht dat batch grootte het grootste probleem vormde bij elektrisch koken vanwege het geringe vermogen van elektrische brouwsets ben ik na het lezen van het Brew Your Own artikel toch enigszins van gedachte veranderd. Met een bescheiden inductiekookplaat van 1800 Watt is het geen probleem om een batch van 10 liter te brouwen. Bijna elke pan is goed. Leuk voor een proefbrouwsel. Grotere batches vergen wat aanpassingen Ook met dit vermogen zijn grotere brouwsels tot wel 20 liter mogelijk. De pan dient dan wel goed geïsoleerd te zijn met schuim of anderszins om de warmte vast te houden en moet men rekening houden met de vorm van de pan. Het beste kies je een pan waarvan de diameter niet veel groter is dan het kookoppervlak van de kookplaat. Vaak kom je dan uit bij een panvorm waarbij de pan hoger is dan de diameter. Deze zijn wel wat lastig te vinden daar de meeste pannen net zo hoog zijn als de diameter. In de praktijkInductie is een meer consistente warmtebron dan een gasvlam hetgeen betekent dat je makkelijker kan berekenen of proefondervindelijk vaststellen, hoe snel de water- of maischtemperatuur toeneemt bij een bepaald ingesteld vermogen. Dit betekent dat je niet perse de hele tijd de thermometer in de gaten hoeft te houden maar in de tussentijd kan je iets anders nuttigs doen. Persoonlijk geef ik er toch de voorkeur aan om gedurende het opwarmen tijdens een maischstap continue te roeren omdat alle warmte toegevoerd wordt via de bodem en ik toch een homogene doorwarming wil.
Inductie is tevens heel geschikt voor brew-in-a-bag (BIAB) toepassingen met een enkele pan. Het ontbreken van open vuur maakt het mogelijk de ketel voorzien van isolatie op de warmtebron te zetten zonder brandgevaar. Met de inductiekoker op een zacht “pitje” houd je het beslag makkelijk op temperatuur zonder dat je een hooikist nodig hebt. Schroef het vermogen weer op als je naar de volgende maischstap gaat. Verwijder de zak met granen en ga direct door met koken. De gelijkmatig in de bodem van de pan verdeelde warmte voorkomt aanbranden op de bodem en derhalve een makkelijk schoon te maken pan. NadelenZijn er minpunten? Ik heb er vooralsnog niet veel kunnen ontdekken. Een er van is het vraagstuk van het volume. Er zijn niet veel beperkingen aan de hoeveelheid wort die aan de kook gebracht kan worden met één of zelfs meerdere grote gasbranders. Een elektrische huisinstallatie kan echter een bepaalde hoeveelheid stroom leveren waardoor de batchgrootte beperkt is De maximaal uit het lichtnet te betrekken energie moet wel in staat zijn de mate van temperatuur stijging te kunnen waarborgen. 1°C per minuut tijdens het maischproces is gewenst. Verder ben je beperkt in de keuze van brouwketels, niet elke pan is geschikt voor inductie. Dit laatste is tegenwoordig een minder groot probleem nu er bijna dagelijks meer nieuw brouwspul op de markt komt. VoordelenIdeaal voor klein behuisde thuisbrouwers, makkelijk op te bergen, BIAB-compatibility. Lessen uit de praktijkEr zijn “induction interface discs” in de handel. Dit is een magnetiseerbare schijf die gebruikt wordt als “warmtebron” die geplaatst wordt tussen inductiekookplaat en een niet voor inductie geschikte ketel. Het effect van deze wijze van verwarmen is hetzelfde als met een gewoon elektrisch kookplaatje: De controle over de toegevoerde warmte is slecht, je hebt last van een naijleffect. Het rendement is slecht waardoor het lang duurt om wort, als het al lukt, aan de kook te krijgen. Niet doen dus.
Tot slotZeker is dat inductie zich in de praktijk bewezen heeft als waardevol alternatief voor thuisbrouwers hetzij als enige verwarmingsmethode of als aanvulling op de traditionele gasbrander. Dus wat houd je nog tegen om de overstap naar inductie te maken? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |