Artikelen
Terug naar overzicht | |
Ouwe gist |
tww januari 2020 |
![]() |
|
![]() Over een niet-spectaculaire maar wèl nuttige ervaring. “Niet goed bruikbaar meer” was de reactie van een brouwmaterialen firma op mijn vraag over die oude gist. Wat speelde er ? Ik wilde brouwen en was mijn benodigdheden aan het afschrappen van mijn voorradenlijst. Daarbij stoot ik op de gist. Zo’n zakje met 11,5 gram korrelgist. Volgens mijn vrouw ben ik een ècht héél eigenwijze oude (80jr) man, dus door het antwoord van de brouwmaterialen firma, liet ik me niet weerhouden om het tòch te proberen. Deel twee wordt gevormd door een lezing die destijds voor de club gehouden werd door dhr. Den Hartog van de brouwerij “De Lindeboom”. Hij zei, in een latere e-mail wisseling, dat hij korrelgist niet alleen hydrateerde maar er ook meteen een starter mee maakte. Dat raadde hij aan ook bij verse korrelgist. Verrassende ingrediënten zijn: het toevoegen aan de starter van: een flinke lepel appelstroop en een paar druppels olijfolie. Die oude gist was dus kennelijk toch zo oud nog niet, want de 4e dag had ik een flink pruttelende, 700 cc. giststarter. Sindsdien doe ik dat altijd bij mijn brouwen met korrelgisten. Het valt me daarbij op dat de hoofdvergisting veel sneller verloopt. Soms is die na 2/3 dagen al afgelopen tot een enkel belletje door het waterslot. Daarna overhevelen in een gistingsfles en dan erna lageren. Nogmaals: het is niet spectaculair maar wel nuttig, als je soms twijfelt of de gist nog tot gisten in staat is. P.S. Uit oogpunt van de privacy de namen van: de bouwmaterialen firma, de gist en het brouwsel, niet genoemd. |
|
Terug naar overzicht |