Artikelen
Terug naar overzicht | |
Verslag gistcursus 23 maart 2019 |
tww april 2019 |
Vorig jaar tijdens de jaarvergadering werd aan de leden gevraagd wie zou willen assisteren bij de gistcursus en deze twee heren dachten meteen aan mij. En aangezien er geen reactie uit de leden kwam, kreeg ik een appje van Alex of mij dit leuk leek. Aangezien ik in een grijs verleden een laboratorium-opleiding heb gevolgd en de praktijk van microbiologie mij ook wel aansprak, leek mij dat wel leuk om te doen. Op zaterdag 23 maart was het dan zover. Die dag werd de gistcursus gegeven. Een cursus van 1 dag. Al vroeg uit de veren, want de cursus begint om 9:00 uur in Hoofddorp. Toen ik binnenkwam waren André van der Zee (cursusleider) en Walter Bakker (bestuurslid) al aanwezig. Toen begon voor mij ook een taak. De voedingsbodems die André thuis al had gemaakt, moesten opgewarmd worden. Eerst even in de magnetron, dan op een magneetroerder en als laatste in een pan met heet water om ze vloeibaar te houden. En zorgen dat het niet overkookt of dat er een kookvertraging ontstaat. En dat is allemaal goed gegaan, waardoor we na ongeveer een half uurtje 1,5 liter vloeibare voedingsbodem hadden. Deze gingen we na lunch gebruiken. Walter had aangegeven dat hij voor een eenvoudige lunch had gezorgd. Deze was al behoorlijk uitgebreid met verschillende soorten broodjes, vleeswaren, kaas, salades, noem maar op. Toen iedereen zijn buikje rond had gegeten en de verschillende tips voor het brouwen van bier waren uitgewisseld, gingen we verder met het middagprogramma. Na de uitleg van André, gingen de cursisten zelf platen en schuine buizen gieten. Een secuur klusje, want je wilt natuurlijk niet dat deze al besmet worden met andere organismen. Omdat de zelfgegoten platen nog moesten afkoelen en uitharden, waren er al platen en schuine buizen voorbereid. Hierop konden de cursisten zelf wat gist strijken, om zo een reincultuur te krijgen. Iedereen was geconcentreerd bezig en wilde wel van alle drie de gisten een buis of plaat hebben. Het resultaat? Ja dat kan ik niet vertellen, dat weten de cursisten alleen zelf, omdat dit pas na een aantal dagen zichtbaar is op de plaat of in de buis. Vervolgens werd nog uitgelegd hoe een gisstarter gemaakt kan worden en hoe deze in het brouwproces gebruikt kan worden. De dag werd afgesloten met het proeven van de verschillende zelfgebrouwen biertjes die de cursisten en André meegenomen hadden. En ik? Ik heb zitten genieten van mijn glaasje Sourcy Lemon. Marja Bosman |
|
Terug naar overzicht |