Artikelen
Terug naar overzicht | |
Bepalen van alcoholpercentage |
tww augustus 2018 |
Soortelijk gewicht tabel voor bierDoor: Hans van Ameide Een klein woordje vooraf. Velen zullen software gebruiken voor hun bierrecepten. En terecht. Als je alles zelf uit zou moeten rekenen heb je nog een behoorlijke klus. Dit verhaal is misschien leuk ter informatie maar niet echt heel praktisch. Dit gezegd hebbende: de reden dat men het Soortelijk Gewicht van wort wil weten is om het alcohol percentage van het bier te voorspellen. Bier is wat lastiger dan wijn omdat het moeilijker is om het SG na de vergisting te voorspellen. (Bij wijn is dat altijd praktisch 0.) Maar aangezien bier maken niet 100% precies is, zullen we het met een schatting moeten doen.
Laten we maar een voorbeeld doenJe wilt 10 liter bier maken met 6% alcohol. Je verwacht dat het SG na vergisting 1010 zal zijn. De meting voor vergisting geeft een SG van 1040. In de tabel (zie hieronder) kun je zien dat er 100 gram per liter suiker aanwezig is en dat het alcoholpercentage na vergisting uitkomt op 3,9%. Dit is duidelijk veel te weinig. Misschien is er iets misgegaan met het recept of het maischen. In de tabel kun je ook zien dat je 135 gram per liter nodig hebt om een alcoholpercentage te bereiken van 5,9%. Om dit te bereiken moet je dus nog 135 - 100 = 35 gram per liter toevoegen. In totaal moet je dus nog 350 gram suiker aan je wort toevoegen.
Als je wilt weten hoeveel alcohol er uiteindelijk in je bier zit en hoeveel suiker er nog over is moet je na de vergisting nog een SG meting doen.
Laten we het voorbeeld er nog maar eens bij pakkenDe vergisting is geëindigd en het SG blijkt 1014 te zijn in plaats van de geplande 1010. Je kunt nog een week wachten en kijken of het SG nog verder daalt, of, als je ervan overtuigd bent dat de vergisting afgelopen is, kun je besluiten om nog wat suiker toe te voegen. (Of je accepteert dat het alcohol percentage iets lager is.) In de tabel kun je zien dat het alcohol percentage 5,3% geworden is en dat er nog 35 gram suiker per liter in het bier zit. (In plaats van de beoogde 25 gram). Als je toch uit wilt komen op 5,9% alcohol zul je nog 35-25=10 gram per liter (100 gram in totaal) aan je bier moeten toevoegen en wachten met bottelen tot dit vergist is. (Waarbij je je stiekem ook moet gaan afvragen waarom niet alle suiker vergist is.)
Nog een paar dingen over de tabel die ook niet zo interessant zijn: Ik heb nog geen boek gevonden met de formules die achter deze tabel zitten. Om één of andere reden leggen de boeken die ik heb geen link tussen het SG en de hoeveelheid suiker. (Of Plato of Brix waarden.) Bronhttp://www.levenindebrouwerij.org/blog/Soortelijk-gewicht-tabel-voor-bier |
|
Terug naar overzicht |