Artikelen
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, september 2015 |
tww september 2015 |
![]() |
|
Beste bierbrouwers,
Direct de week daarna (afgelopen weekend) hadden Walter, Theo en ik weer een andere bierige bezigheid. Het jaarlijkse studieweekend van de BKG bracht ons dit keer naar Poperinge (De Belgische Hopregio). Ook dit keer weer een uiterst gezellige gebeurtenis met een propvol programma. We hebben daar de Hopoogst in volle gang aan de gang gezien (en bier geproefd in zijn brouwerij aldaar), diverse brouwerijen bezocht (met bier proeven natuurlijk) en in ons onderkomen daar, een presentatie van de SAS brouwerij gekregen (met... jawel bier proeven) en de andere avond een uiterst geanimeerde lezing van Proffessor Emiritus Denis de Keukelaire (ook maar weer een biertje bijgenomen). Uiteraard ook weer over Hop. De strekking van het verhaal was dat Hop in is. Dat de bieren tegenwoordig gemiddeld een factor 10 hoppiger zijn dan 5 jaren geleden en dat er in ieder geval de komende paar jaar een ernstig tekort aan hop zal zijn. Met als gevolg ernstig stijgende prijzen. Dus .............. hamsteren!!!!!!!! De professor heeft ook veel onderzoek gedaan naar de medische eigenschappen van hop. Onder andere zou een regelmatige inname van een flinke dosis bier goed voor de prostaat zijn. Ook vrouwen zijn gebaat bij Hop. Iets met Oestrogeen of zo. Nu heeft hij (met zijn 72 jaar en nog buitengewoon vitaal) makkelijk praten. Hij schijnt namelijk nooit een kater te hebben. Poperinge is met zijn 150Ha hop (was ooit 1500) slechts een minuscule partij op de mondiale hopmarkt. Met hun 0,3% van het totale areaal hebben ze nog een lange weg te gaan op weer terug te komen op het speelveld. Wat gaan we verder doen komend najaar?Eind deze maand wordt een buitengewoon interessante presentatie over smaakafwijkingen gegeven door Eric Welten (Heineken). De Polderbok wordt gepresenteerd en je kan je bieren voor de komende clubkampioenschappen inleveren. Dit jaar met als bijzondere prijs dat het beste bier in het groot gebrouwen zal gaan worden bij Jopen!! Dus iedereen zijn mooiste bieren inleveren. Op de brouwdag van 3 oktober gaat een Quadruple gebrouwen worden. Als ik zo de inschrijvingen zie binnenkomen wordt het weer een Full-house !! Dat het nu al zeker is dat het weer een geslaagde dag gaat worden is niet overdreven. Met de centrale napraat/bierproeftafel die er tegenwoordig altijd staat word de dag nog eens eens stukje verlengd met het uitwisselen van wetenswaardigheden en elkaars zelf gebrouwen bieren. Eind oktober gaan we gezamenlijk de bieren van de clubkampioenschappen keuren. Als het goed is zal er in een later te houden tweede ronde de uiteindelijke winnaar gekozen worden die dan op de clubavond van december in het zonnetje gezet zal gaan worden. De brouwcursus in november zit zoals gewoonlijk weer propvol. Ook die van het komende voorjaar is dacht ik alweer vol geboekt. Wist u dat er inmiddels al meerdere commerciële brouwers zijn die hun carrière bij Theo en Titus gestart zijn. Eind november weer de clubavond het programma hiervoor is in voorbereiding en zal zo gauw mogelijk op de site bekend gemaakt worden. December! Wij gaan weer een proeverijtje met foodpairing doen. Dit keer Bier en Worst. Uiteraard is hiervoor wel enige research nodig. Aan het bestuur de schone taak de nodige studie hiervoor te verrichten. Eens mens raakt ook nooit uitgeleerd. Ook zal er onder de bezielende leiding van Wilma weer voor de nodige hapjes gezorgd worden. Eigenlijk is het advies om thuis vooral niet al te zwaar te tafelen voordat je naar de Boerderij gaat. tot ziens op de komende clubavond. |
|
Terug naar overzicht |