Artikelen
Terug naar overzicht | |
Van het bestuur, maart 2015 |
tww maart 2015 |
![]() |
|
Afgelopen clubavondWij zijn het nieuwe jaar al weer mooi gestart met:
Gezamenlijke brouwdagMaar genoeg over wat al is geweest. Jullie zijn nieuwsgieriger naar de dingen die nog komen gaan. Te beginnen met de 1000 en 1 gisten Brouwdag. Deze “extra” brouwdag is een speciale. Je hoeft namelijk niet zelf te brouwen. Op zaterdag 21 maart om 7 UUR!! 's ochtends zijn ondergetekende en 4 mede brouwers al in Amsterdam (bij de 7 Deugden) om het brouwsel te gaan maken dat als basis gaat dienen voor dit initiatief. Liefst 34 mensen hebben zich hiervoor ingeschreven! hieruit blijkt al weer direct dat er veel belangstelling is voor dit soort experimenten (zoals ook de single hop brouwdag vorig jaar). Doel van dit experiment is om met een voor iedereen gelijk basisbier, 34 “verschillende” bieren te maken door te variëren met: gistsoort, gisthoeveelheid, en vergistingstemperatuur. Na vergisting en bottelen worden alle bieren (zo'n 2700 flesjes!!) weer ingeleverd en verdeeld over de deelnemers. Meer over deze logistieke operatie volgt. Uiteindelijk heeft iedere deelnemers dus 34 verschillende bieren en kan het grote proeven en vergelijken beginnen. Hiermee krijgt men als het goed is meer inzicht in de verschillen tussen de gisten, het effect van pitching concentraties en de effecten van een andere vergistingstemperatuur. Niet alle combinaties en gisten kunnen worden uitgeprobeerd maar met 34 verschillende bieren is dit toch een mooie proef waar een bouwer alleen nooit aan kan beginnen. In de loop van de middag komen alle deelnemers met hun vergistingsvat naar de brouwerij en wordt hun vat gevuld. De gist en de opdracht worden meegegeven. Garmt geeft die zelfde dag voor een ieder die geïnteresseerd is nog wat rondleidingen en proeverijen. Hiervoor heeft zich al een flinke groep mensen aangemeldt, maar ik denk dat er nog wel ruimte is voor andere liefhebbers. Komende clubavondEen week later weer een speciale gelegenheid!! Dit keer gaan we onze clubavond houden bij de nieuwe brouwerij van Jopen in de Waardepolder. Dat betekend dus Jopen biertjes proeven die avond. Zelf heb ik gezien wat Michel Ordeman daar heeft gerealiseerd. Een voorbeeld voor elke hobbybrouwer met commerciële aspiraties. In het splinternieuwe proeflokaal aldaar heb je een prachtuitzicht over de bottelarij en lagerhuis. CursusDan is er weer de zoals altijd lang van te voren volgeboekte brouwcursus. Maar dat is meer voor de toekomstige hobbybierbrouwer. ExcursieOp 18 April is onze jaarlijkse excursie. Dit keer op een zaterdag, zodat mensen die op een donderdag nooit konden nu wel mee kunnen. Wij bezoeken die dag 3 brouwerijen in het oosten van het land. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit altijd reuze gezellige dagen zijn. Voor de die-hards, die het feestje ook nog op de terugweg willen voortzetten, is er vast nog wel een plekje achterin de bus. Degene die toe is aan een tukje adviseer ik om voorin te gaan zitten.
|
|
Terug naar overzicht |