Artikelen
Terug naar overzicht | |
Bij de brouwketel van... Frank Huitema! |
tww december 2014 |
![]() |
|
Frank is 39 jaar oud, getrouwd en vader van twee kinderen. Op mijn vraag hoe hij tot het brouwen gekomen was antwoordde hij dat hij geïnteresseerd was in het technisch proeven van bieren. Om dit te ondersteunen wilde hij ook wel eens weten hoe het brouwproces in elkaar steekt. Maar het brouwen van bier was in eerste instantie niet zijn hoofddoel. Hij heeft in het vroege voorjaar van 2011 een cursus bierbrouwen bij 't Wort Wat gevolgd en is sinds die tijd ook lid van onze vereniging. Inmiddels is Frank de temperatuur van zijn beslag aan het meten tijdens het opwarmen van de maisch. “Maar het brouwen leek toch heel leuk te zijn, en ik ben het tot heden blijven doen”, zo vervolgt Frank zijn verhaal.
Het spoelwater wordt geroerd en van wat fosforzuur voorzien. “Ik zuur altijd aan”, vertrouwt Frank mij toe. Na gebruik te hebben gemaakt van twee stripjes, waarmee de pH waarde kan worden afgelezen, blijkt het spoelwater de juiste zuurgraad en temperatuur te hebben. Dan verdwijn de ketel met spoelwater in een grote stevige hoge kartonnen doos. Ik frons mijn wenkbrauwen (het moet toch iets met brouwen te maken hebben) en denk: “Waarom gaat het spoelwater in een doos?” Zoals blijkt heb ik het goed gezien. Een mooie hoge grote doos, maar dan wel van binnen bekleed met isolatiemateriaal en inwendig afsluitbaar met een houten deksel, ook geïsoleerd uitgevoerd. Je moet er maar opkomen! Heel simpel te maken en voor dit formaat brouwen heel praktisch.
Goed, terug bij Frank: hij begint zijn maisch te onderwerpen aan de jodiumproef. Deze pakt goed uit, en hij kan door naar de 78 ºC. Deze temperatuur wordt al spoedig bereikt en nu gaat ook tweede deel van de Carafa mout in het beslag voor een rust van zo’n vijf minuten, waarbij het hevelfilter al in de ketel gepositioneerd is. Als de vijf minuten verstreken zijn komt het moment van ‘doet ie het, of doet ie het niet’. Frank zuigt het hevelfiter aan en al spoedig loopt er bijna zwarte wort de kookketel in. Nu, niet direct de kookketel in. In de kookketel staat een behoorlijk grote plastic maatbeker waarin het eerste verkregen wort loopt. Als deze maatbeker bijna vol zit, wordt de slang verlegd en stroomt het nu helder geworden wort de kookketel in. Het eerst verkregen wort, dat in de maatbeker was opgevangen, wordt terug gevoerd in de maischketel. Nu bevestigt Frank een plastic deksel die voorzien is van allerlei gaatje boven aan de maischketel. Hier overheen wordt het spoelwater uitgeschonken, zodat dit mooi verdeeld over het oppervlak van de maisch terecht komt. Dit spoelen gaat zo een tijdje door, tot het laatste spoelwater over de natte bostel gestrooid is. En als er geen wort meer door de slang komt is het proces van hevelen ten einde. Het wort wordt aan de kook gebracht. Wat er overblijft is de maischketel met daarin de bostel. Omdat de donkere Carafamout het laatst is toegevoegd, enkel om te trekken, ligt deze nog boven op de bostel. Het heeft het aanzien van vulkaanlandschap vlak na een eruptie. Maar goed, Frank moet er toch vanaf en de bostel wordt in de daarvoor klaar staande kruiwagens gegooid. Pan afwassen, ene pan in de andere geschoven en dit geheel weer in die praktische hooikist. Het geheel wordt dan in de auto geplaatst en dat scheelt weer werkruimte. Inmiddels hoor ik bij de cursisten al de eerste flesjes bier geopend worden. Er wordt geproefd en beschreven welke smaakindrukken er worden opgedaan.
Samengevat: Frank brouwt met een simpele kleine installatie. Flexibiliteit met betrekking tot de plaats waar gebrouwen kan worden is voor Frank belangrijk. De brouwactiviteiten van Frank vinden hoofdzakelijk in de wintermaanden plaats. Het gaat niet zozeer om grote hoeveelheden bier, maar meer om kwaliteit en verscheidenheid. Met uiterst simpele materialen is het mogelijk om een goed bier te brouwen. De Hooikist versie 1.0 was hiervan een mooi voorbeeld. Een leuke ervaring! Frank, bedankt dat je me hebt meegenomen in je activiteiten om te komen tot deze Black IPA. |
|
Terug naar overzicht |