Artikelen
Terug naar overzicht | |
Filter |
tww augustus 2014 |
Door: Hein van Dee | |
Mijn vrouw Annemarie, mijn vriend Gerard en ik hebben onlangs een brouwsetje opgetuigd. Op de brouwdag van 3 mei, maar ook later tijdens een brouwdag bij Dean Southall in Den Haag, hebben wij geleerd dat hevelen niet erg fijn werkt (hoewel dat ook vaak aan het schroten ligt). Dat gezuig aan die veelal zelfgemaakte hevels met die van binnen viezige koperpijpjes vonden en vinden we niet optimaal. Ons streven is dus altijd geweest om spullen te kopen met kraantjes, zowel de pannen (dan moet het welhaast RVS worden) als de gistvaten en de lagerflessen. Ik begrijp het inmiddels wel, denk ik, dat pannen, gistvaten en lagerflessen duur zijn en mét kraantjes zijn ze nog duurder. Wij vonden onze RVS pannen op Marktplaats. Zie link. Verkoper Menno blijkt een amateurbrouwer te zijn uit het oosten van het land. Wij hebben twee pannen gekocht van 50 liter elk voor € 65,- per stuk. Hij heeft trouwens ook nog andere pannen dan van 50 liter. Echter, roestvrij staal is erg hard, dus ook bij de Gamma een metaalfrees van € 37,- om een gat van 20,5 mm in de pannen te frezen. Twee kraantjes met aan de achterkant 3/8 buitendraad kwamen van de Gamma voor € 7,59 per stuk. Ik zag op de site van Van der Kooy Jubbega de filterslang. Zie link. http://www.vanderkooyjubbega.nl/mattmill-lauterhexe-1000.html
Het artikel is een standaard roestvast T-stuk met driemaal inwendige 3/8 draad. Het meegeleverde verloopstuk hebben wij niet nodig gehad, aangezien we het kraantje met uitwendige 3/8 draad er meteen indraaiden. Schroefdraadafdichtingstape was niet nodig, wel een pakkingring aan de binnenkant tussen ketel en T-stuk. Het T-stuk hebben we een klein beetje rond gevijld om het beter te laten passen op de ronding aan de binnenkant van de pan. In de twee overgebleven uiteinden van het T-stuk wordt die roestvaste, soepele veer gedraaid. Die is ongeveer een meter lang. Eerst de ene kant (en dan twee keer zo diep als nodig) dan de andere kant (zodat je de eerste kant er weer half uitdraait). Ik heb geen aandelen in Van der Kooy, maar ik vind dit ding (voor € 33,-) het ei van Columbus. De eerste keer dat we het spiraal gebruikten bij het maischen en spoelen liep het als een trein en er kwam geen flintertje ongewenst doorheen. Hopkoken doen wij natuurlijk met hopzakjes Na het brouwen laten we het kraantje en het T-stuk altijd zitten en draaien we de spiraal eruit. Het is dan allemaal heel makkelijk schoon te maken danwel te desinfecteren. Op de volgende brouwdag kan ik/we je zeker een demonstratie geven. Vriendelijke groeten en tot snel, Hein |
|
Terug naar overzicht |