Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de inkoopcommissie, december 2012 |
tww december 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het einde van het jaar nadert en dus moeten we al weer nadenken over wat we volgend jaar willen drinken. Want brouwen is en blijft vooruit denken. Dus de eerste recepten voor 2013 liggen al weer klaar om verder uitgewerkt te worden. ReceptHet eerste recept, voor januari dus, is een schotse ale: Hout en Schot (type: Scotsch Ale (strong)) Een lekkere stevige ale die door het lageren met het eikenhout toch lekker apart van smaak gaat worden. Voor 10 liter:
Ingrediënten
Maisch schema
ONKVoor het ONK staat als kloon bier de Jopen Koyt op het programma. Van bovenstaand recept kan de mout gebruikt worden om een Koyt kloon te brouwen. De kleur, moutigheid en het te bereiken alcoholpromillage lijkt sterk op Koyt. De hop en houtsnippers horen er dan natuurlijk niet bij want Koyt is een gruit bier en daar zit geen hop in. Om de gruit samenstelling te vinden hebben we diverse proeverijen gehouden maar de uitslag daarvan blijft onsamenhangend. Het enige duidelijk aanwezige kruid is gagel en waarschijnlijk laurier en om de een of andere reden werden ook bergmarmotten genoemd. Ook het onder druk zetten van de diverse Jopen medewerkers heeft tot nu toe, niet veel resultaat opgeleverd. Wat we wel hebben weten te achter halen is het keur van het oorspronkelijke historische bier. Dit zal ergens op onze ’t Wort Wat site neergezet worden zodat iedereen het kan proberen te ontcijferen. Ik dacht dat ik onleesbaar kon schrijven maar in de middeleeuwen konden ze er ook wat van. Mochten we meer te weten komen dan horen jullie dit nog wel. GagelHet blijkt nogal lastig om aan gagel te komen. Wij hebben ongeveer 150 gr op de kop weten te tikken. Arnoud, bedankt voor het beschikbaar stellen hiervan. Ik hoop wel dat het op de juiste manier is geplukt, zoals duidelijk in de derde alinea van het keur is te lezen moet dat door een blote maagd, tijdens volle maan en met een gouden sikkeltje, want anders smaakt het natuurlijk niet goed. Bestellen gaat kunnen maar alleen voor de januari clubavond. (Dus nog niet voor december). Over de benodigde hoeveelheid kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. Dat is dus niet meer dan 0,5 tot 1 gram per 10 liter als je het 15 minuten laat meekoken. Gagel geeft nogal behoorlijk wat smaak af en ietsepietsie te veel levert al gauw een haast ondrinkbaar bier op. Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wort Wat! (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. DatabaseAlle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van een van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl mailen dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als 'ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid' zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank. Groeten, De inkoopcommissie (Stefan en Michael) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |