Door: Stefan en Michael Woolthuis
In de zomermaanden is er weer aardig wat afgeproefd en dat levert dan ook altijd weer aardige receptideeën voor volgend jaar op. Niet meer voor dit jaar want de 2012 bierpakket planning is gereed. Voor de rest van dit jaar hebben we een mooie Duitse reeks gevonden. Hieronder volgt dus alvast de bierpakketten recepten van september, oktober en november.
Clubavond september
Soewarts (type: Schwarz). Eigenlijk lijkt dit het meeste op een Duitse stout, net even iets donkerder dan een bruin hemd.
Eigenschappen
Start SG:
|
1048
|
EindSG:
|
1012
|
Alcohol:
|
5%
|
Kleur:
|
56 EBC
|
Bitterheid:
|
30 EBU
|
Kooktijd:
|
75 min
|
Ingrediënten
Pils mout
|
1600 gr
|
|
Munich
|
200 gr
|
|
Carapils
|
150 gr
|
|
Chocolademout
|
100 gr
|
|
Hallertau Perle; 8,9α
|
11 gr
|
75 min
|
Tettnanger; 5,9α
|
5 gr
|
10 min
|
Tettnanger; 5,9α
|
4 gr
|
3 min
|
Wyeast 1007 German Ale
|
Maischschema
|
Storten
|
fase 1
|
fase 2
|
Temperatuur (°C)
|
53
|
67
|
78
|
Rustijd (min)
|
5
|
60
|
2
|
Clubavond oktober
WienerBoven (type: Bovenvergiste Vienna). In tegenstelling tot een echte Vienna is dit een bovengistend biertje. Dit zorgt ervoor dat het iets eenvoudiger te vergisten is.
Eigenschappen
Start SG:
|
1048
|
EindSG:
|
1012
|
Alcohol:
|
5%
|
Kleur:
|
33EBC
|
Bitterheid:
|
27EBU
|
Kooktijd:
|
75min.
|
Ingrediënten
Munichmout
|
1075 gr
|
|
Vienna malt
|
825 gr
|
|
Carapils
|
100 gr
|
|
Chocolademout ontbitterd
|
20 gr
|
|
Hallertau Perle; 8,9α
|
10gr
|
75 min
|
Hallertau Hersbrucker; 5,1α
|
7gr
|
10 min
|
Wyeast 1007 German Ale
|
Maisch schema
|
Storten
|
fase 1
|
fase 2
|
fase 3
|
Temperatuur (°C)
|
67
|
63
|
72
|
78
|
Rustijd (min)
|
0
|
40
|
20
|
2
|
Clubavond november
Dinkel (type: Speltbier). Een blond Duits speltbier van hoge gisting met een diepe bitterheid die lang blijft hangen.
Eigenschappen
Start SG:
|
1049
|
Eind SG:
|
1011
|
Alcohol:
|
5%
|
Kleur:
|
14 EBC
|
Bitterheid:
|
32 EBU
|
Kooktijd:
|
75min.
|
Ingrediënten
Spelt
|
800 gr
|
|
Pils mout
|
700 gr
|
|
Munich mout
|
400 gr
|
|
Cara-hell
|
200 gr
|
|
Hallertau Perle; 5,9 α
|
14 gr
|
75 min
|
Magnum; 12,6α
|
6 gr
|
20 min
|
Wyeast 1007 German Ale
|
Maisch schema
|
Storten
|
fase 1
|
fase 2
|
fase 3
|
fase 4
|
Temperatuur (°C)
|
56
|
53
|
63
|
72
|
78
|
Rustijd (min)
|
0
|
10
|
35
|
20
|
2
|
Hoe bestellen
Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.
Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft, heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van 1 van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl mailen, dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt. Ook opmerkingen als “ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid ” zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.
Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael) |