Artikelen
Terug naar overzicht | |
De geboorte van... |
tww maart 2012 |
![]() |
|
H De keus is gevallen op een blondje met Lindebloesem. Omdat ik zelf over een kleine brouwketel (max. 20 liter) beschik ben ik op zoek gegaan naar een brouwer met een wat grotere capaciteit om het “geboorte bier” te brouwen. In Jan Wurpel heb ik de medebrouwer gevonden, eerst samen het recept uitgewerkt, de ingredienten aangeschaft en een planning gemaakt. Op woensdag avond een giststarter maken, op donderdag avond schroten en op vrijdag de 11e van de 11e in 2011 (hoe speciaal wil je het hebben) zijn we in Jan zijn huisbrouwerij “De Dorstige Das” driftig aan het brouwen geslagen. Normaal brouw ik alleen in mijn eigen garage, maar het samen brouwen is me zeer goed bevallen, ten eerste erg gezellig en niet in de laatste plaats door de goede verzorging (catering) van Wilma, maar ook zeer leerzaam voor een beginnende brouwer zoals ik. Na een dag hard werken hadden we 90 liter Lindebloesem bier gebrouwen met een SG van 1060. Voor de vergisting hebben we gebruik gemaakt van een Belgian Abbey 1762. Na 2 weken bleef de SG steken op 1035, om de vergisting weer op gang te krijgen hebben we een Nottingham korrelgist toegevoegd, waarna de vergisting doortrok tot een SG van 1009. Begin januari hebben we het bier gebotteld en stiekem geproefd, het kan aan de brouwers liggen, je bent niet altijd even kritisch op je eigen resultaat, maar de smaak was al zeer goed het beloofde een top biertje te worden. Nu begon het lange wachten (mn. voor Opa en Oma) op de geboorte van onze kleindochter, een fantastische belevenis, en de naam van de kleine, waarna we het etiket konden ontwerpen. Maar al met al was het aanbieden van het eerste flesje bier aan mijn dochter en schoonzoon een leuke belevenis, echt de geboorte van een biertje! Voor de liefhebbers is het recept van de Lindebloesem toegevoegd. Jacques Stricker
|
|
Terug naar overzicht |