Artikelen
Terug naar overzicht | |
Van 't bestuur, september 2011 |
tww september 2011 |
![]() |
|
Het is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zowat in mei… Zo begint een bekend lied. Ja, april en mei waren mooie warme maanden, maar daar hield de zomer van 2011 dan ook mee op. In ieder geval in Nederland en Tsjechië.
We zijn ook in Český Krumlov geweest, een prachtige stad waar de rivier de Moldau zich doorheen slingert. Tenminste door het oude stadsgedeelte. Het stadje staat op de UNESCO wereld erfgoed lijst en is zeer zeker een bezoekje waard. Ik ben er al eens eerder geweest maar toen… Ja, toen regende het pijpenstelen. Dit jaar was het ietwat beter, het was halfbewolkt met af en toe een zonnetje. Nu is bevindt er in Český Krumlov ook een brouwerij die thans de naam van Eggenberg draagt. Ik kocht van deze brouwerij twee soorten bier die ik eerder nog niet tegengekomen ben. Allebei heten ze Švihák. Eén met een etiket met een witte achtergrond en één met een goudkleurige achtergrond. Als je het uitschenkt denk je direct aan een Schwarzbier of een Porter. Op het etiket staat een schoorsteen met een schoorsteenveger afgebeeld. Als je het bier in de mond laat glijden, proef je een heerlijk zacht Rauchbier. De rooksmaak is minder dominant dan de exemplaren die ik vanuit Bamberg ken. Het verschil zit in het alcoholpercentage. De Tsjechen tonen op hun etiket het stamwort gehalte in graden Plato. Daaraan is ook de prijs gekoppeld. Je ziet er dus bieren van 10° tot 15°. Dit bier was zo’n 13° hetgeen overeen kwam met 5,2 % alcohol, in volume uitgedrukt. Voor degenen die ooit naar Tsjechië gaan is het een echt een aanrader.
De BBQ 2011
Ik had de deelnemers gevraagd om voor de eigenaar van de locatie wat bieren mee te willen nemen. Nou, dat is ruimschoots gebeurd, Nico van der Geest (eigenaar) moest twee keer naar huis rijden om de deze gulle giften te kunnen opslaan. Hij vond het een erg leuk gebaar. We hebben die avond nog een Polderbok uit 2009 van het vat getapt en ook het bier “de Blauwe Tram” van brouwerij Klein Duimpje vond, eveneens van de tap, gretig aftrek. Het was een zeer geslaagde avond en ik mocht zeer vele leuke reacties ontvangen. Het is zeker voor een herhaling vatbaar. Sommige aanwezige leden prefereren deze formule boven het traditionele kerstdiner. Deze BBQ was dan ook bedoeld om, in ieder geval voor het jaar 2011, het kerstdiner te vervangen, dus hebben we komende december een reguliere clubavond die we proberen te invullen met het thema winterbier. De komende clubavondenDe clubavond van 30 september staat onder meer in het teken van de presentatie van het Polderbokbier 2011. Velen van jullie hebben al een hoeveelheid flessen besteld en de uitlevering van deze Polderbok zal op deze clubavond plaatsvinden. Hoe het met het brouwen van dit bokbier vergaan is, presenteer ik op de clubavond van 30 september aanstaande. Als alles goed gaat, komt Theo Sonnemans die avond ook weer naar Hoofddorp. Deze zeer bevlogen brouwer hebben we weer bereid gevonden om ons te trakteren op een mooi verhaal met betrekking tot het brouwen van bier. We pikken er als amateurbrouwers altijd iets van mee. Dus komen hoor, die 30e september Op 28 oktober is het de bedoeling om een lezing te laten verzorgen door Hans van Roden. Het gaat dan om een verhaal over de historie van de brouwerijen in Haarlem. We proberen het verhaal te laten decoreren met het proeven van middeleeuwse bieren. Als het allemaal lukt geeft Theo van Eijden later op de avond een presentatie over Jopen bier, zoals Koyt en Hoppebier . November staat in het teken van het clubkampioenschap 2011. We gaan dan strijden met een tweetal bieren, te weten een Irish Red en een Bockbier. Dus bereid je daar alvast op voor. Theo van de Voorde en zijn bemanning zullen de proeverij die bij dit gebeuren hoort weer op vakkundige wijze organiseren. December willen we graag in het teken van winterbieren organiseren, maar moet nog wel wat concreter worden ingevuld. Misschien zijn er brouwers onder ons die dan al een mooi winterbier gereed hebben en/of nog gaan brouwen en dat ze ook nog op die clubavond willen laten proeven. Misschien is er over het brouwen daarvan nog een leuk verhaal te vertellen. Lijkt je dit wel wat, meld je aan bij mij. En voor het nieuwe jaar: kom gerust eens met een suggestie. Jan Wurpel. |
|
Terug naar overzicht |