Artikelen
Terug naar overzicht | |||||
Nieuwe Hopsoorten |
tww juni 2011 | ||||
Overgenomen uit Brew Your Own, geschreven door James Spencer en gepubliceerd in het nummer van jan/feb 2011. Vertaald door Theo van de Voorde. Nieuwe hoprassenWij thuisbrouwers houden van hop. Of hij ons gehemelte verwent met citrus, fruit en bitterheid of onze smaakpapillen verleidt met bloemen en subtiliteit, hop is het kruid van onze bieren en van ons leven. Maar weinigen van ons realiseren zich de hindernissen die nieuwe hop moet overwinnen voordat hij onze brouwketels bereikt.
![]() In de afgelopen tien jaar heeft Sierra Nevada Brewing, van Chico, Californië, een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de ontwikkeling van nieuwe hopsoorten. Volgens de Sierra Nevada communicatie coördinator Bill Manley, garandeert de brouwerij hoptelers dat ze een bepaald areaal van nieuwe rassen aan zullen schaffen. Een paar jaar geleden trok een nieuwe hop de aandacht van de brouwers van de Sierra Nevada. Sorachi AceIn 1988 werd Sorachi Ace geteeld in Japan door Sapporo Breweries uit Brewer's Gold, Saaz en een mannelijk Japanse ras. Het is een hoog alphazuur ras: 10-16% APHA zuren, laag (~ 23%) co-humulone gehalte, maar de citrusvruchten kenmerken en het unieke citroen-achtig karakter maken het ook een goede smaak en aroma hop. AhtanumAls Sorachi Ace de lijn tussen bitter en aroma verbindt, overbrugt Ahtanum de kloof tussen de Amerikaanse en Engels karakter - althans volgens Mitch Steele, hoofd brouwer en de productie manager voor Stone Brewing. PalissadeMegan Parisi, hoofd brouwer voor Cambridge Brewing Company, in Massachusetts, heeft Ahtanum gekoppeld met Palissade in haar Spring Training IPA. Omdat het een voorjaars seizoensgebonden bier is, wilde Parisi hop zoeken die doet denken aan het seizoen. Ze maakte haar selectie na geëxperimenteerd te hebben met verschillende hopsoorten. SimcoeSimcoe bestaat al een paar jaar, en hij is gestegen tot een van de favorieten van de thuisbrouwers. Mijn eerste ervaring als thuisbrouwer met Simcoe betrof een witbier dat ik een toonbeeld wilde maken van de nieuwe generatie van Amerikaanse hop. Gepaard met Amarillo aan het einde van de kook, bracht de Simcoe een harsachtig aroma aan de grapefruit smaak van de Amarillo. Een ounce van elk aan het eind van het koken voor de 19 liter was de truc. Ten slotteEen aantal jaar geleden waren de thuisbrouwers nog beperkt tot een handvol van de traditionele hopsoorten, als ze die al konden vinden. Echter, nu stimuleren ambachtelijke brouwers de ontwikkeling van nieuwe rassen die onze verwachtingen van bierkarakter en -stijlen uitdagen. De enige beperking is onze bereidheid om te denken buiten de traditionele paden en te spelen met onze hop.
|
|||||
Terug naar overzicht |